Syövän hoito muuttuu ja kallistuu – näin syöpätutkija huolehtisi tasa-arvoisesta hoidosta: ”Lääkehoito voi maksaa satoja tuhansia”

Syöpätutkija, dosentti Juha Klefström kertoo, että syöpien hoidossa puhaltavat uudet tuulet. Aiemmin parantumattomiin syöpiin on nyt olemassa tehokkaita hoitomuotoja, mutta niiden oikea kohdentaminen vaatii lisää tutkimustyötä. Uudet hoidot ovat kalliita, mutta hintaa on mahdollista painaa alas lääkeyhtiöiden kiinnostus herättämällä.

Syövän hoidosta on tulossa entistä yksilöllisempää: syövän sijasta hoidetaan potilasta. Lisäksi potilasta hoitava tiimi kasvaa. Tällä hetkellä hoidosta vastaa kliininen lääkäriryhmä, mutta immunoterapian kaltaisten biologisten hoitojen yleistyessä tiimiä vahvistavat Klefströmin toiveissa myös biomarkkerit. Immunoterapian tarkoituksena on tukea potilaan immuunijärjestelmää niin, että elimistö kykenee kukistamaan sairauden.

Biologiset hoidot ovat lupaavia, mutta varsinkin aluksi uudet lääkkeet ovat kalliita.

– Alkuvaiheessa olevilla lääkkeillä tehdään tutkimusta, sillä ei olla ihan varmoja, miten ne lääkkeet toimivat, Juha Klefström sanoo.

Syöpähoidot käyvät veronmaksajien kukkarolle

Tutkimuksen avulla lääkkeiden hintaa on mahdollista painaa alas. Kun hoitotulokset ovat lupaavia, varakkaiden lääkeyritysten kiinnostus tutkimustyön rahoittamiseen kasvaa.

– Lääkehoito voi maksaa satoja tuhansia. Kuka sen maksaa: potilas, yhteiskunta vai lääkefirma? Jos lääke saadaan tutkimukseen, niin silloin lääkefirma, Klefström sanoo.

Häntä huolettaa, että uudet hoitomuodot saattavat syödä tulevaisuudessa pohjaa tasa-arvoiselta terveydenhoidolta.

– Kuinka kauan meidän veronmaksajien kukkaro kestää syöpien lisääntymistä ja hoitojen kallistumista? Jos hintalappu per hoito menee yli sadantuhannen, kuinka monta ja ketä sillä voidaan hoitaa?

Jotta tulevaisuuden hoidot eivät jäisi rikkaiden etuoikeudeksi, tutkijoiden on pystyttävä rakentamaan houkuttelevia kliinisen testauksen tutkimusohjelmia, joissa osa hoidon kustannuksista voidaan kattaa tutkimusbudjetista. Tutkimusohjelmien pitää olla riittävän mielenkiintoisia, että lääkeyritykset saadaan mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat