Syövistä yksi aiheuttaa eniten kuolemia – keuhkolääkäri huolissaan meneillään olevasta "ihmiskokeesta"

Keuhkosyöpä on niin maailmalla kuin Suomessakin tuoreimpien tilastojen mukaan tappavin kaikista syövistä. Tupakointi on yksi merkittävimmistä keuhkosyövän aiheuttajista, mutta keuhkolääkäri on nyt huolissaan isosta ihmiskokeesta, jonka yhteydestä syöpäriskiin ei ole vielä tietoa.

Vuoden 2024 Roosa nauha -keräyksen tutkimusteemana ovat keuhkosyövät.

Alkuvaiheessa keuhkosyöpä on oireeton, ja se voi kasvaa tietyissä keuhkojen osissa kookkaaksi ennen kuin siihen liittyy mitään oireita. Siksi keuhkosyöpä löydetään usein vasta sitten, kun alkuperäinen kasvain on jo ehtinyt lähettää etäpesäkkeitä muualle elimistöön.

Keuhkosyövistä 80–90 prosenttia johtuu tupakasta, mutta noin 15 prosenttia keuhkosyöpään sairastuneista ei ole koskaan tupakoinut, kertoo Terveyskirjasto.

Tällä hetkellä keuhkosairauksien erikoislääkäriä Tuula Vasankaria huolestuttavat kuitenkin erityisesti vapet ja sähkötupakat.

– Sanoisin, että niiden suhteen on käynnissä iso ihmiskoe, koska niiden vaikutuksista syövän kehittymiseen ei tiedetä. Syöpä vaatii kehittyäkseen pitkän ajan, joten haittavaikutukset nähdään vasta tulevaisuudessa, Vasankari kertoi Huomenta Suomessa.

Vasankari kertoo, että sähkötupakoiden tiedetään kuitenkin sisältävän haitta-aineita ja niiden vaikutukset solutasolla tunnetaan.

Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta: Roosa nauha -kampanja lisää ymmärrystä salakavalasta keuhkosyövästä

Siinä missä suomalaisista miehistä tupakoi enää 12 prosenttia ja naisista 11 prosenttia, on vapettaminen eli sähkötupakan käyttö kasvattanut suosiotaan erityisesti nuorten keskuudessa,

Vuoden 2023 kouluterveyskyselyn mukaan vapettaminen on jopa yhtä yleistä tai yleisempää nuorten keskuudessa kuin tupakointi tai nuuskaaminen.

Katso myös: Vapettajat höyryttelevät keuhkoihinsa mitä merkillisimpiä myrkkyjä

Vapettajat höyryttelevät keuhkoihinsa mitä merkillisimpiä myrkkyjä – keuhkolääkäri: "tämä on tietynlainen ihmiskoe" 0:41
Sähkötupakat eli vapet sisältävät aineita, jotka ovat kenen tahansa terveydelle haitallisia. 

Osittaislähde: Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat