Tee tämä tärkeä toimenpide nyt talvirenkaillesi

Shutterstock Renkaat kolikko
Renkaiden urasyvyyden voi helposti mitata esimerkiksi kahden euron kolikon avulla.Shutterstock
Julkaistu 15.10.2024 10:32
Toimittajan kuva
Terhi Romo

terhi.romo@mtv.fi

Nyt on hyvä aika valmistautua talvirengaskauteen ja tarkistaa sekä kesä- että talvirenkaiden urasyvyydet. 

Nykyisen voimassa olevan lainsäädännön mukaan henkilöautoissa on käytettävä talvirenkaita marraskuun alusta maaliskuun loppuun sään tai kelin sitä edellyttäessä. Vuoden muinakin kuukausina talvirenkaita saa käyttää sää- tai keliolosuhteiden niin vaatiessa.

Renkaiden urasyvyyden voi helposti mitata helpolla kolikkokikalla eli kahden euron kolikon avulla, sillä kolikon reunuksen hopeinen rengas on noin neljä millimetriä paksu. Mikäli hopeareunus mahtuu kokonaan renkaan uraan, on urasyvyyttä jäljellä vielä lain edellyttämä määrä. Mittauksen voi tehdä myös erillisellä urasyvyysmittarilla.

Lue myös: Toimi näin, jos näet hirven juoksemassa moottoritiellä

Talvirenkaiden urasyvyyden tulee olla vähintään 3 millimetriä ja kesärenkaiden vähintään 1,6 millimetriä. Molemmissa tapauksissa renkaiden vaihtoa uusiin suositellaan kuitenkin jo hyvissä ajoin ennen lain asettamaa rajaa. 

– Suosittelen pitämään talvirenkaiden urasyvyyden turvarajana 5 millimetriä ja kesärenkaissa 3 millimetriä, Autoklinikan Valtteri Savolainen ohjeistaa tiedotteessa.

Urien lisäksi jokainen rengas on hyvä tarkastaa silmämääräisesti ennen vaihtoa. Jos renkaissa näkyy esimerkiksi viiltoja tai pullistumia, tai jos nastarenkaista puuttuu paljon nastoja, ne voi olla tarpeen vaihtaa uusiin.

Tarkista urasyvyydet kahdesti vuodessa

Autoklinikan tammikuussa teettämän kyselytutkimuksen mukaan lähes 90 prosenttia autoilijoista tarkistaa talvirenkaidensa urasyvyyden vähintään kerran vuodessa. 

Tavaksi kannattaisi kuitenkin ottaa tarkistuksen tekeminen aina renkaanvaihdon yhteydessä eli kaksi kertaa vuodessa. Sekä kesä- että talvirenkaiden tarkistus on luontevaa tehdä silloin, kun renkaita käsittelee joka tapauksessa. 

Kyselyn toteutti Syno International tammikuussa 2024 ja siihen vastasi 1 000 yli 18-vuotiasta suomalaista.

Lue myös: Tiedätkö, milloin sumuvaloja oikeasti saa käyttää? Muista nyrkkisääntö takasumuvaloihin

Lähde: Autoklinikka

Tuoreimmat aiheesta

Liikenneturvallisuus