Teollisuus pelkää uutta EU-laskua - Soini: Aivan kamalaa

Julkaistu 23.02.2015 17:56
Toimittajan kuva

Jussi Kärki

jussi.karki@mtv.fi

@JussiKarki

Suomen teollisuus pelkää jälleen uutta jättilaskua EU:sta. Isot EU-jäsenmaat ovat tiukentamassa päästökauppaa ja aikaistamassa muutoksia jo vuoteen 2017.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vaatii hallitusta pysäyttämään päästökaupan kiristykset.

– Tämä on aivan kamalaa, suomalaiset työpaikat uhrataan EU:n ilmastopolitiikalle, Soini sanoo.

Suurten sähkönostajien edunvalvojan Suomen ElFin laskelmien mukaan uudistusten aikaistaminen toisi sähkönkäyttäjille jopa 4,5 miljardin euron kustannukset vuosina 2017-2030. Päästökaupan tiukennukset nostaisivat päästöoikeuksien ja sitä kautta myös sähkön hintaa.

– Suomi on tutkitusti uudistuksen ykköskärsijöitä. Suomi on huomattavasti riippuvaisempi energiaa paljon käyttävästä teollisuudesta kuin esimerkiksi Saksa, sanoo Suomen ElFin toimitusjohtaja Pasi Kuokkanen.

Soini kehottaa pääministeri Alexander Stubbia (kok.) ja valtiovarainministeri Antti Rinnettä (sd.) olemaan tiukkana Saksan ja muiden EU-maiden edessä.

– On täysin käsittämätöntä, että Saksa, joka ajaa oman ydinvoimansa alas, ryhtyy tässä asiassa kurmuuttamaan nyt muita, Soini sanoo.

SDP:n Rinne uskoo, että hallitus lyö Suomen kannan lukkoon tällä viikolla.

– Lähtökohta on se että Suomi haluaa turvata suomalaisten yritysten edut. Tässä tilanteessa se saattaa olla vaikeaa, sillä enemmistö maista on ajamassa näitä uudistuksia. Toivon, että Suomi pystyy vielä vaikuttamaan asiaan, hän sanoo.

Vihreät kannattavat päästökauppaan tiukennuksia, jotka lisäävät investointeja puhtaaseen, uusiutuvaan energiaan.

– Vihreät ottavat teollisuuden huolen vakavasti ja sen takia kannatamme, että kotimaisin keinoin voitaisiin alentaa teollisuuden kustannustaakkaa, sanoo Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto.

Hallituksessa on jo kaavailtu vajaan parin sadan miljoonan euron tukea teollisuudelle, mikäli EU:n päästökaupan uudistukset etenevät.

Muutoksia käsitellään tällä viikolla myös Euroopan parlamentissa.

Energiayhtiöt, jotka hyötyisivät päästökaupan muutoksista, eivät pidä teollisuuden esittämää miljardilaskua uskottavana.

Tuoreimmat aiheesta

Talous