Tiedätkö, milloin kuljetusrobottia on väistettävä?

Kauppojen kuljetusrobotit saattavat herättää hämmennystä liikenteessä.

Monella paikkakunnalla kauppojen kuljetusrobotit ovat jo arkipäivää. Tästä huolimatta robottien asema liikenteessä on hieman epämääräinen. 

Ajoneuvolaki sanoo, että kyseessä on etähallittu sähköajoneuvo. Silti kuljetusrobotti ei kuulu kevyisiin sähköajoneuvoihin, jotka rinnastetaan pyöräilijöihin.

Kuljetusrobotti saa kulkea jalkakäytävällä, mutta silloin sen on annettava jalankulkijalle esteetön kulku ja noudatettava erityistä varovaisuutta. Nopeuden on oltava sellainen, että ajosta ei aiheudu haittaa tai vaaraa jalankulkijoille, Autoliitto muistuttaa tiedotteessaan.

Sitä säännöt eivät kerro, missä muualla kuljetusrobotilla voidaan ajaa.

Määritelty ajoneuvoksi

Koska kuljetusrobotti on määritelty ajoneuvoksi, sitä ei voida pitää jalankulkijana. Tämän vuoksi tieliikennelaissa määritellyt suojatiesäännöt eivät velvoita ajoradalla olevaa liikennettä väistämään suojatielle pääsyä odottavaa kuljetusrobottia.

Yleisesti robotit on kuitenkin ohjelmoitu siten, että ne eivät lähde suojatielle, jos muita ajoneuvoja on lähestymässä.

Kuljetusrobottia ei säännöissä rinnasteta pyöräilijäänkään, joten kääntyvän ajoneuvon kuljettajan väistämissäännöt kevyttä liikennettä kohtaan eivät periaatteessa velvoita väistämään kuljetusrobottia. Kuljetusrobotti ei ole tietä ylittävä jalankulkija, pyöräilijä tai mopoilija.

Tieliikennelaki sanoo, että tienkäyttäjä on jokainen, joka on tiellä tai kuljettaa tiellä olevaa ajoneuvoa tai raitiovaunua. Kuljetusroboteista puuttuu lain määrittelemä tienkäyttäjä, joten sitä ei tarvitsisi väistää tultaessa niin sanotulta vähäiseltä tieltä tai tultaessa pihasta jalkakäytävälle, pyörätielle tai ajoradalle.

Ajoradalla asia mutkistuu

Kun kuljetusrobotti kulkee ajorataa pitkin, on autoilijan väistettävä sitä, jos robotti tulee oikealta. Tieliikennelain väistämissäännöissä puhutaan tällä kohtaa "muun liikenteen väistämisestä".

Vasemmalle käännyttäessä on puolestaan väistettävä ajorataa pitkin vastaantulevaa kuljetusrobottia. Lisäksi pyörätieltä ajoradalle siirtyvän pyöräilijän tai muun ajoneuvon on väistettävä muuta liikennettä, mukaan lukien kuljetusrobotit.

Kuljetusrobotit ovat ilmaantuneet kaduille, ennen kuin niitä koskevat väistämissäännöt on säädetty tarkoiksi. Kun kuljetusrobotti kulkee jalkakäytävällä ja pyörätiellä, sen on väistettävä kaikkia muita. Asia mutkistuu, kun robotti siirtyy ajoradalle.

– Sääntely on tällä hetkellä keskeneräistä ja sitä edelleen kehitettäessä laitteen rooli muuttuu toivottavasti nykyistä selkeämmäksi. Muiden tienkäyttäjien on olennaista noudattaa olosuhteiden edellyttämää varovaisuutta, sanoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen tiedotteessa.

– Aivan kuten muutenkin liikenteessä, kenenkään päälle ei saa ajaa eikä alle kannata mennä, vaikka olisikin oikeassa. Mahdolliset vahinkotilanteet käsitellään ja syyllisyys ratkaistaan aina tapauskohtaisesti eri oikeusasteissa.

Katso myös: Näin Alepa aloitti Suomessa ennennäkemättömän kuljetustavan vuonna 2022

Lähde: Autoliitto

Lue myös:

    Uusimmat