Tiesitkö tämän? Lievä ylipaino suojaa ikäihmistä – alipaino taas lisää jopa kuoleman riskiä

Vinkit ikäihmisen lihaskuntotreeniin: "Lihaksiston iästä jopa 20 vuotta pois" 6:25
KATSO MYÖS VIDEO: Ylilääkäri Jan Sundellin vinkit ikäihmisen lihaskuntotreeniin: "Jo kaksi kertaa viikossa ja neljä liikettä riittää"

Normaali BMI- eli painoindeksialue on aikuisella ihmisellä 18,5–25. Kun aikuisen painon ja pituuden suhde osuu kyseiselle välille, katsotaan hänen terveytensä olemaan parhaimmillaan. Harva kuitenkaan tietää, että yli 65-vuotiailla suositeltava painoindeksi on tätä korkeampi ja siksi moni ikäihminen päätyy laihduttamaan turhaan.

Yhteiskunnassa vallalla oleva ylipainokeskustelu koskettaa myös ikäihmisiä ja ETT, dosentti ja Gery ry:n toiminnanjohtaja Merja Suomisen mukaan yhä useammin myös seniorit laihduttavat ulkonäkösyistä.

Asia käy ilmi ikäihmisten hyvinvointia edistävän Gery ry:n teettämän kyselytutkimuksen tuloksista. 

– Kyselymme mukaan joka neljäs laihduttaneista on ryhtynyt siihen ulkonäkösyistä.

Kyselyyn vastasi 513 Suomessa asuvaa yli 60-vuotiasta ihmistä. Otos oli ikäryhmiä demografisesti edustava, lukuun ottamatta yli 80-vuotiaiden ryhmää.

Suomisen mukaan ikäihmisen tulisi kuitenkin olla tarkkana painonpudotuksen kanssa, sillä lievä ylipaino on tutkimusten mukaan ikääntyneillä suojaava tekijä.

– Lievästä ylipainosta on erityisesti hyötyä silloin, jos joutuu pidemmäksi aikaa vuodepotilaaksi tai sairastuu. Tuolloin potilas usein laihtuu.

–  Sairaudesta toipumisen yhteydessä lisäproteiinista ja riittävästä energian saannista on tutkimusnäytön perusteella kaikille hyötyä.

Yli 65-vuotiaalle suositeltava painoindeksi onkin korkeampi kuin muille aikuisille: 24–29. 

– Joka kolmas kyselyymme vastannut ajattelee, että 70-vuotiaan painon olisi hyvä olla sama kuin nuorena. 

– Todennäköisesti niillä ikäihmisillä, joilla on korkeampi BMI, on kuitenkin enemmän lihaksia kuin heillä, joilla se on matalampi.

Suominen kutienkin huomauttaa, että BMI on sinällään huono mittari kertomaan yksilön terveydestä, sillä se ei esimerkiksi kerro kehon koostumuksesta mitään. 

– Tietenkin myös ikäihmisen tulee kiinnittää huomiota painoonsa, jos on keskivartalolihava. Se on haitallista kaiken ikäisille. Mutta, jos pudottaa painoa, tulisi aina kiinnittää erityistä huomiota siihen, että ruuasta saa riittävästi proteiinia, jotta lihakset eivät surkastu.

Alipaino lisää sairastumisen ja kuoleman riskiä

Ikäihmisillä alipaino yhteydessä ennenaikaisen kuoleman riskiin ja sairastavuuteen.

– Jos painoindeksi on vähän koholla, niin kyllä hyvä yleisohje ikäihmiselle olisi, ettei rupea laihduttamaan, jotta kehossa on ikään kuin vararavintoa mahdollisia sairaustilanteita varten. 

Suominen neuvookin, että tahaton painonlasku tulisi aina ottaa puheeksi lääkärin kanssa.

– Monet ikäihmiset sanovat, että no nyt se paino sitten vihdoin putoaa, vaikka se on tapahtunut tahattomasti. Painonputoaminen on kuitenkin pieni hälytysmerkki jostain lisäselvitystä vaativasta asiasta.

– Painonputoamisen taustalla voi olla esimerkiksi alkava muistisairaus. Toki suolistohormoneissa tapahtuu tiettyjä muutoksia ikääntymisen myötä, ettei ruoka vain maistu samalla tavalla kuin ennen.

Proteiinin saantiin kiinnitettävä erityistä huomiota 

Suomisen mukaan on tavallista, että ikäihmisellä annoskoot pienenevät, koska myös arjen kulutus on pienempää kuin työikäisillä.

– Toisin kuin moni ikääntynyt luulee, joidenkin ravintoaineiden tarve voi vanhetessa jopa lisääntyä muun muassa sairauksien tai lääkityksen vuoksi. Erityisesti proteiinia tulee saada ruuasta riittävästi, Suominen sanoo.

– Jos proteiinin saantiin ei erikseen kiinnitä huomiota, se jää herkästi ikäihmisillä pikkuisen suositusten alapuolelle. Erityisesti, jos tulee sairastumistilanteita, se näkyy selvästi.

Riittävän proteiinin saannin lisäksi Suominen kehottaa pitämään huolta lihaksistosta myös lihasvoimaharjoittelulla.

– Kuntosalilla käyntiin on ikäihmisille paljon mahdollisuuksia, mutta myös kotona voi tehdä kyykkyjä ja tuolilta nousuja. Siihen sitten vielä yhdistetään riittävä proteiinin saanti.

Lue myös:

    Uusimmat