Laihduttamisesta puhutaan niin paljon, että helposti täysin normaalipainoinenkin ihminen miettii, että jostain voisi aina tiristää ja kiristää. Tämä voi kuulostaa radikaalilta, mutta ehkä oletkin jo ihannepainossasi – ehkä sinun ei oikeasti tarvitsisi lukea enää yhtäkään dieettijuttua eikä aloittaa yhtään laihdutuskuuria? Aiheesta kirjoitti Reader's Digest verkkosivuillaan.
Suomessa yli puolet aikuisista on ylipainoisia ja joka viides aikuinen lihava, kun määritelmänä käytetään painoindeksiä.
Painosta ja painonhallinnasta puhutaan paljon. Silti se, ettei ole juuri sen painoinen kuin itse haluaisi olla, ei vielä tarkoita, että painoa pitäisi oikeasti pudottaa. Näin sanoo RD:lle Yhdysvalloissa rekisteröity ravitsemusterapeutti, diabeteskouluttaja ja arvostetun Academy of Nutrition and Dietetics -ravitsemusasiantuntijajärjestön edustaja Lori Zanini.
– Painonpudotukseen keskitytään nykyään niin paljon, että ihmiset usein oppivat ajattelemaan, että oli heidän painonsa mikä hyvänsä, se ei ole tarpeeksi hyvä. Tämä on valitettavaa ja aiheuttaa tarpeetonta stressiä niille, jotka ovat täydellisen terveitä juuri sellaisinaan, Zanini kommentoi RD:lle.
Painoindeksi näyttää oikean suunnan, mutta silti ihannepaino vaihtelee yksilöllisesti. Kaksi terveen painoista ihmistä voivat näyttää vartaloiltaan hyvin erilaisilta. Terve paino ei myöskään välttämättä näytä siltä kuin elokuvissa tai edes siltä kuin omissa valokuvissa kymmenen vuoden takaa.
Mistä sitten tietää, että hyvä ja terve paino on juuri siinä, missä on? Alla muutamia vinkkejä.
Elämäntapasi ovat terveelliset
Jos syö koko ajan terveellisesti, liikkuu kohtuullisesti ja välttää stressiä, paino luultavasti hakeutuu keholle luontaisesti mukaviin lukemiin. Jos paino ei putoa terveellisistä elämäntavoista huolimatta, ehkä mitään pudotettavaa ei ainakaan terveydellisistä syistä enää ole.
Painoindeksi voi olla aktiivisella ja hyvinvoivalla ihmisellä jopa ylipainon puolella siitä syystä, että kehossa on paljon lihasmassaa. Kannattaa siis huomioida myös kehon kiinteys, ei pelkästään vaa’an lukema. Jos rasvakudosta ei ole liikaa, painoindeksiä ei tarvitse tuijottaa orjallisesti.
Pursuat energiaa
Mikäli normaalista päivästä suoriutuminen ei edellytä jatkuvaa kahvin tai energiajuomien kittaamista, se kertoo hyvää painonkin suhteen. Ihannepainoinen ihminen tuntee olonsa terveeksi ja energiseksi. Esimerkiksi Pennsylvanian osavaltionyliopistossa tehdyssä tutkimuksessa on havaittu, että liikalihavuus lisää todennäköisyyttä tavallista kovemmalle päiväsaikaiselle väsymykselle.
Olet lähellä tavoitettasi ja paino on vakaa
Oletko terve ja suhteellisen lähellä tavoitepainoasi? Kehosi on luultavasti onnellinen juuri siinä, missä se on – vaikka omasta mielestä vielä olisikin varaa parantaa. Ihannepainon pitäisi olla saavutettavissa ja säilytettävissä ilman ankaria rajoituksia. Tasapainoisessa tilanteessa paino pysyy koko ajan melko samana eikä jatkuvasti laske tai nouse.
Vyötärön ympärysmitta on hyvissä rajoissa
Keskivartalon pyöristyminen nostaa sydän- ja verisuonitautien, tyypin 2 diabeteksen sekä muiden lihavuuden liitännäissairauksien riskiä. Vyötärön ympärystä mittaamalla voidaan päätellä, onko vatsaontelon alueelle ja sisäelimiin kertynyt liikarasvaa. Näille alueille kertynyt rasva on aineenvaihdunnallisesti aktiivisempaa kuin vaikka lantiolle tai reisiin kertyvä rasva ja siten myös terveydelle vaarallisempaa.
Naisen vyötärön ympäryksen tulisi jäädä alle 90 senttiin ja miehen alle 100 senttiin. Oikea tulos saadaan, kun seistään paino molemmilla jaloilla ja asetetaan mittanauha vaakasuorassa asennossa alimman kylkiluun ja suoliluun harjun puoliväliin. Mittaus tehdään paljaalta iholta uloshengityksen lopussa. Jos tulos on suositusten rajoissa, on luultavasti turha murehtia painon pudotuksesta.
Painonpudotusyritykset tekevät onnettomaksi
Elämän ei pitäisi pyöriä painon ympärillä. Laihduttaminen voi olla henkisesti raskasta, jopa masentavaa. Ei ole tarkoitus, että joka ikinen vapaahetki kuluu kuntosalilla tai että ruoka ei enää tuota mitään nautintoa. Jos ”sokaistuu”, karsii kaloreita ja liikkuu mielipuolisesti vain tietty numero mielessään, keho voi alkaa panna vastaan, koska se voikin paremmin vähän korkeammassa painossa ja sallivammassa elämäntyylissä.
Ehkä onkin niin, että et oikeasti voisi syödä enää yhtään terveellisemmin tai liikkua yhtään kovemmin ilman, että se itse asiassa huonontaisi elämänlaatuasi?
Lähteet: RD.com, THL.fi, Kaypahoito.fi, Terveyskirjasto
Onko laihduttaminen puhdasta matematiikkaa?
Syö vähemmän kuin kulutat, niin paino putoaa – onko laihdutus oikeasti niin yksinkertaista? Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen valotti asiaa Hyvää Elämää -ohjelmassa maaliskuussa 2017.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.