Joka vuosi yli 200 000 suomalaisnaista käyttää vaihdevuosien takia hormonikorvaushoitoa, käytännössä joko estrogeenia tai estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmähoitoa. Pitäisikö heidän olla huolissaan sen vaikutuksesta rintasyöpäriskiin?
– Ehkä se kaikkein oleellisin asia on hormonikorvaushoidon kesto, syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri ja HYKS Syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson vastasi Hyvää Elämää -ohjelmassa.
– Kaikki lääkärit ovat varmasti aika lailla yhtä mieltä siitä, että välillä vaihdevuosioireet ovat niin voimakkaita, että on perusteltua aloittaa hormonikorvaushoito, jotta elämänlaatu ei aivan romahtaisi. Mutta on tullut tietoa, että pitkäkestoinen, vuosikausia tai jopa vuosikymmeniä kestävä yhdistelmähormonikorvaushoito ei ole rintasyövän kannalta turvallista vaan lisää riskiä. Eli arvioisin, että tämän tyyppistä korvaushoitoa voi ja tuleekin käyttää, jos on hyvin hankalat vaihdevuosioireet, mutta ehkä sitä ei kannata jatkaa kovin kevyin perustein vuosikymmeniä.
Mattson kertoo, että tällä hetkellä arvio on, että vähintään viisi vuotta kestävä yhdistelmäkorvaushoito aiheuttaa neljä ylimääräistä rintasyöpää tuhatta käyttäjää kohti.
Entä, jos rintasyöpä on tyypiltään hormoniherkkä – onko hormonikorvaushoidoissa käytettävä estrogeeni silloin rintasyöpää ajatellen kuin bensaa liekkeihin?
– Nykykäsitys on, että jos on hormonireseptoreita ilmentävä rintasyöpäkasvain, joita on kaksi kolmasosaa kaikista rintasyöpäkasvaimista, niin estrogeeni on nimenomaan kasvutekijä, Mattson myöntää.
Mattson huomauttaa myös, että rintasyövän sairastaneille naisille ei suositella hormonikorvaushoitoa ollenkaan.
– Vaihdevuosioireisiin on olemassa myös ei-hormonaalisia menetelmiä. Terveet elämäntavat suojaavat: liikunta, painonhallinta sekä iltaisin kahvin, alkoholin ja teen juonnin välttäminen. On myös joitakin ei-hormonaalisia lääkehoitoja, joilla pystytään vähentämään vaihdevuosioireita.
Lue lisää hyvän elämän ympäriltä Avun verkkosivuilta.