Trumpilla edessään piinaviikot – "Tällaista ei ole ollut koskaan ennen"

Yhdysvalloissa republikaanien todennäköisen presidenttiehdokkaan Donald Trumpin toteaminen syylliseksi niin sanotussa hyssyttelyrahajutussa ei ainakaan nosta hänen kannatustaan, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Lindén.

Hän viittaa mielipidemittauksiin, joiden mukaan tuomio olisi kynnyskysymys monille liikkuville äänestäjille.

ABC Newsin ja Ipsosin toukokuun alussa julkaistun kyselyn mukaan neljä prosenttia Trumpin äänestäjistä ilmoitti vetävänsä tukensa pois, jos valamiehistö toteaa Trumpin syylliseksi hyssyttelyrahaoikeudenkäynnissä.

Lisäksi 16 prosenttia sanoi harkitsevansa uudelleen Trumpin tukemista.

Lindénin mukaan Trumpilla on kuitenkin myös vankkoja tukijoita, jotka uskovat Trumpin tarinan poliittisesta ajojahdista.

– He ovat sellaisia ihmisiä, jotka olisivat äänestäneet Trumpia joka tapauksessa.

– Trump voi myös saada lisää kampanjalahjoituksia uskollisilta tukijoiltaan, mutta mikään ei tue sitä ajatusta, että hän saisi lisää äänestäjiä puolelleen marraskuun presidentinvaaleissa.

Trumpilla edessään piinaviikot

Lopullista vaikutusta presidentinvaalien lopputulokseen on kuitenkin vielä vaikeaa arvioida, sillä toistaiseksi ei ole edes tiedossa, millaisen rangaistuksen Trump saa.

Rangaistus on määrä kertoa vasta 11. heinäkuuta, joten Trumpilla on edessään piinaviikot.

– Trumpin presidentinvaalikampanjaan tulee aika pitkä epävarmuuden jakso, jolloin äänestäjät tai edes ehdokas itse ei tiedä, onko hän vankilassa telkien takana silloin, kun hänen pitäisi astua virkaan, jos hän voittaisi presidentinvaalit.

– Tällaista tilannetta ei ole ollut koskaan ennen.

Bidenin etu?

Tämän hetken tiedon mukaan Lindén arvioi, että Trumpin toteaminen syylliseksi hyödyttää jossain määrin puolestaan hänen todennäköisen vastaehdokkaansa, istuvan presidentin Joe Bidenin presidentinvaalitaistoa.

– Se on vielä epäselvää, hyödyttääkö tämä Bidenia niin paljon, että sillä olisi merkitystä marraskuun vaalien lopputuloksen kannalta.

Lue myös:

    Uusimmat