Tunnistatko oireet? Diagnosoimaton uniapnea on vaaraksi leikkauspotilaalle

Obstruktiivinen uniapnea suurentaa sydänriskejä varsinkin, jos sitä ei ole vielä diagnosoitu eikä potilas saa asiaankuuluvaa hoitoa. Tuoreen tutkimuksen perusteella tämä koskee myös tilanteita, joissa potilas joutuu leikkaushoitoon.

Aiemmin diagnosoimatonta uniapneaa potevat leikkauspotilaat sairastuvat tulosten perusteella moniin sydänoireisiin noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin potilaat, joilla ei ole uniapneaa. Myös heidän riskinsä menehtyä sydänoireisiin on suurentunut. Tämä havaitaan kuukauden sisällä toimenpiteestä.

Tarkemmassa analyysissa yhteys rajoittui potilaisiin, joiden uniapnea luokiteltiin pahaoireiseksi. Potilaat sairastuivat sydänkohtauksiin, eteisvärinään, sydämen vajaatoimintaan, veritulppiin ja aivoverenkiertohäiriöihin.

Uniapneapotilaiden riskit voivat selittyä apneaoireiden pahentumisella nukutuksen ja mahdollisesti kivunlievityksen seurauksena, mutta tarkkaa selitystä tuloksille ei tämän aineiston avulla saatu. Tämän vuoksi asiaa onkin hyvä tutkia lisää.

Oireet vähentyvät usein laihduttamalla

Uniapneaa sairastaa noin neljä prosenttia suomalaisista miehistä ja kaksi prosenttia naisista. Sen oireita ovat muun muassa päiväväsymys, keskittymisvaikeudet ja mielialahäiriöt. Nukkuessa uniapnean tyypillisiä oireita ovat kuorsaus, unenaikaiset hengityskatkot, herääminen tukehtumisen tunteeseen ja huonolaatuinen uni. Usein oireet vähentyvät laihduttamalla, mutta monia hoidetaan myös CPAP-ylipainehengityslaitteella.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä. Siihen osallistui 1 400 keskimäärin 67-vuotiasta potilasta, joilla ensimmäistä kertaa todettiin uniapnea ennen leikkaushoitoa tehdyissä tutkimuksissa. Tutkimuksessa ei ollut sydänleikkauspotilaita.

Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​


Lue myös:

    Uusimmat