Pohjanmaan poliisi kertoi tiistaina tutkivansa epäiltyä törkeää eläinsuojelurikosta Kokkolassa Keski-Pohjanmaalla.
Poliisin ja eläinlääkärin maanantaisessa tarkastuksessa todettiin, että kettutarhalle oli jätetty eläviä eläimiä ilman ravintoa ja vettä useiksi viikoiksi. Ketut olivat erittäin huonokuntoisia ja laihoja. Lisäksi tarhalta löydettiin muutama kuollut kettu.
Törkeästä eläinsuojelurikoksesta epäillään poliisin mukaan omistajaa.
Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kristina Boholm oli tiistaina vaitonainen tapauksen yksityiskohdista, sillä esitutkinta on vasta alkanut.
Lue myös: Karmea näky odotti kettutarhalla: Poliisit ja eläinlääkäri löysivät viikkoja ilman ruokaa ja vettä olleita eläimiä Kokkolassa
"Tilan piti olla tyhjä"
Rannikon Turkistuottajien puheenjohtaja Arto Isopahkala kertoi tiistaina STT:lle, että hän teki poliisille ilmoituksen viime viikolla.
Isopahkalan mukaan kyse on samasta kiinalaisomisteisesta tilasta, jonka aikeista siirtää sinikettuja Kiinaan nousi kohua julkisuudessa alkuvuonna.
– Tilan piti olla tyhjä, meillä oli se käsitys, Isopahkala totesi STT:lle puhelimitse.
Isopahkala kertoo kuulleensa tarhan naapureilta viime torstaina, että tilalla on eläimiä eikä siellä ole käyty viikkoihin tai ainakaan kahteen viikkoon. Hän kertoo tehneensä ilmoituksen poliisille perjantaina. Hänen tietojensa mukaan poliisi ja eläinlääkäri kävivät paikalla jo perjantaina ja uudelleen maanantaina.
Isopahkala kertoo kuulleensa, että eläimiä olisi löytynyt noin 40, mutta ei pysty vahvistamaan lukua itse.
STT ei tiistaina tavoittanut Kokkolan terveysvalvonnan johtajaa Andréas Smedsiä kommentoimaan tapausta.
Lakeuden tarhaajat ry:n Kennet Myllykoski kertoi Keskipohjanmaalle, että tila on ollut tarhaajien seurannassa.
Parituhatta sinikettua
Terveysvalvonnasta kerrottiin tammikuussa, että sinikettujen siirrosta oli tehty ennakkoilmoitus, mutta eläinten lastauksen aloittamisesta ei ollut ilmoitettu. Siirrosta tehdyn ennakkoilmoituksen jälkeen tarhalle oli tehty tarkastus.
– Ymmärtääkseni siellä ei ollut sellaisia puutteita, jotka olisivat olleet suora este (viennille), Smeds kertoi tuolloin.
Smedsin mukaan turkistarhaajan on lisäksi ilmoitettava, kun lastaus alkaa, jotta eläinlääkäri voi tulla valvomaan lastausta ja tarkastamaan, että kaikki on kunnossa. Tarhaaja ei ollut kuitenkaan ilmoittanut lastauksen aloittamisesta.
Smedsin mukaan tarhalla oli noin 2 500 sinikettua, ja hänen käsityksensä mukaan ne kaikki oli tarkoitus viedä pois.
Aikeet siirtää sinikettuja Kiinaan nousivat taannoin tapetille, kun kolme turkistarhaajayhdistystä ilmoitti vastustavansa elävien turkiseläinten vientiä ulkomaille. Yhdistykset lähettivät tiedotteen, jonka mukaan Kokkolassa lastattiin sinikettu-uroksia vietäväksi Kiinaan.
Tiedotteen allekirjoittivat Pohjois-Suomen Turkiseläinkasvattajat, Lakeuden Tarhaajat ja Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening. Ne vaativat, että viranomaiset varmistavat eläinten hyvinvoinnin kuljetusten aikana. Tarhaajat vaativat niin ikään siitoseläinten viennin lopettamista ja turkiselinkeinon säilyttämistä Suomessa.
Isopahkalan tietojen mukaan siirto peruuntui koronavirustilanteen vuoksi ja osa eläimistä meni toiselle tilalle Suomessa ja osa nahkottiin
Liitto sanoutuu irti tilasta
Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto kertoi tiistaina, että rikosepäilyjen kohteeksi päätynyt tila Kokkolassa ei ole liiton jäsentila eikä sen kontrollissa.
– Saimme poikkeavia havaintoja Kokkolan tilan tilanteesta pääsiäisen aikana, ja ilmoitimme poliisille niistä perjantaina ja sunnuntaina. Samoin ilmoitimme Kokkolan terveysvalvontaan, kerrotaan viestintäjohtaja Olli-Pekka Nissisen allekirjoittamassa sähköpostissa.
Lisäksi liiton tietojen mukaan samalla henkilöllä on vuokrattu toinen tarha, josta on myös tullut tietoon poikkeavia havaintoja. Näistä liitto kertoo ilmoittaneensa maanantaina poliisille.