Turkki ei voisi estää Suomen Nato-jäsenyyttä edes halutessaan, sanoo Halla-aho

1:45imgOnko Nato-jäsenyydelle vaihtoehtoja? Halla-aho: "Jos haluamme sotilaallisesti uskottavia turvatakuita, muut järjestelyt eivät tarjoa sellaisia"
Julkaistu 17.05.2022 13:32
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) ei usko, että Turkki voisi edes aidosti niin halutessaan estää Suomen Nato-jäsenyyden.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan toisti jälleen eilen illalla, ettei Turkki tule puoltamaan Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyttä. 

Erdogan sanoi valtiollisen Anadolu-uutistoimiston mukaan, että Suomen ja Ruotsin edustajien ei kannata vaivautua matkustamaan Turkkiin, koska maa ei tule muuttamaan mieltään.

Lue lisää: Turkin presidentti: Emme hyväksy Suomea ja Ruotsia Natoon – ministerien turha tulla neuvottelemaan

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) ei usko, että Turkki voisi estää Suomen jäsenyyden.

– Oma tulkintani on, että kyse on lähinnä Turkin sisäpolitiikasta ja Turkin halusta edistää itselleen tärkeitä asioita. En pidä realistisena, että yksi jäsenmaa edes aidosti niin halutessaan voisi 30 jäsenmaan Natossa estää jonkin jäsenyyttä hakevan maan jäsenyysprosessin etemisen, Halla-aho totesi tiistaina ulkoasiainvaliokunnan tiedotustilaisuudessa.

Kaikkien Nato-jäsenmaiden on hyväksyttävä Suomen Nato-jäsenyys. Toisaalta muun muassa Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vakuutti sunnuntaina, että Turkki ei estä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Halla-aho kertoo kertoo olleensa kevään aikana yhteydessä Turkin "eri tasoisiin edustajiin, joiden tulkita puhuvan Turkin hallituksen äänellä."

– Yksiselitteinen viesti on ollut se, että Turkki ei ainakaan ole se maa, joka aikoo ryhtyä hankalaksi Suomen jäsenyysprosessissa.

Myös osa asiantuntijoista on arvioinut, että Turkki ei todellisuudessa halua estää Suomen Nato-jäsenyyttä.

Lue lisää: Turkki voi viivyttää Suomen ja Ruotsin Nato-prosessia – asiantuntija avaa syitä Erdoganin riskipelille: "Turkki ei ota käskyjä Venäjältä"

"Tällaisesta ei varoitettu"

Ulkoasianvaliokunnan muiden jäsenten mielestä Turkin ulostulot eivät ole yllättäviä, vaikkakin etukäteen käsitys oli, ettei Suomen Nato-jäsenyys olisi Turkille ongelma.

Ulkoasiainvaliokunta on selontekoprosessin aikana päässyt kuulemaan salaista tietoa muun muassa turvallisuusviranomaisilta.

– Tällaisesta ei ennakkoon varoitettu. Päin vastoin ennalta kaikki indikoi, ettei ongelmia tulisi. Tästä voi päätellä, että tämä on viime hetkellä sisäpoliittisiin tarkoituksiin nostettu asia, totesi valiokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.).

Keskustan kansanedustaja Mikko Savola ei pidä Turkin ulostuloja yllättävinä.

– Olemmehan me käyneet keskustelua siitä, mitä kaikkea voi edessä olla. Nyt vaan eteenpäin pää kylmänä ja päämäärä kirkkaana mielessä. Suomella on paljon töitä tehtävänä, jotta saadaan asia kunniakkaasti maaliin. 

– Odotettavissa on, että joitain kriittisiä ääniä saattaa jatkossakin tulla. Rauhallisesti katse eteenpäin, sanoi vihreiden kansanedustaja Inka Hopsu.

Myös vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo sanoi, että ulkoasianvaliokunta on osannut ennakoida, että ongelmiakin voi tulla jäsenyyden ratifiointiprosessin aikana.

– Tietysti olemme saaneet tietoa ja arvioita maiden näkemyksistä. Joku voisi sanoa, että tuli yllätyksenä mutta toisaalta jokainen meistä tiesi ja sitä myös käytiin läpi, että mistä maista näitä yllätyksiä voi tulla.

Saramo ei halunnut tarkentaa, millaisia maita kuulemisissa nousi esiin.

– Mitä tulee Turkkiin, niin parasta, että odotetaan rauhassa. Uskon, että lopputulos on meidän kannaltamme oikein hyvä, kokoomuksen Elina Valtonen sanoi.

Halla-aho ei usko, että Suomen Nato-jäsenyys olisi ongelma millekään Nato-jäsenmaalle.

– Tämä perustuu siihen, mitä olemme kuulleet valiokunnassa ja niihin keskusteluihin, joita olen käynyt Nato-maiden edustajien kanssa.

– Oma kokemukseni on se, että nämä spekulaatiot milloin minkäkin maan vastahankaan asettumisesta ovat enemmänkin tiedotusvälineiden harjoittamaa ajankulua kuin että ne perustuisivat todellisiin muissa maissa pidettyihin puheenvuoroihin, Halla-aho totesi.

Tuoreimmat aiheesta

Turkki