Tutkijat onnistuivat kääntämään ajan suunnan – tulos saatiin kvanttitietokoneella

Tiimalasi
Julkaistu 22.07.2019 22:50

MTV UUTISET

Fyysikot ovat onnistuneet kelaamaan aikaa taaksepäin pienimmällä mahdollisella mittakaavalla käyttämällä kvanttitietokonetta. Asiasta kertoo ScienceAlert.

Fysiikan lait toimivat aiemmin tänä vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan myös takaperin.

Yhdysvaltalaiset ja venäläiset tutkijat tekivät yhteistyötä selvittääkseen tavan taivuttaa yhtä fysiikan perussäännöistä eli termodynamiikkaa, toiselta nimeltään lämpöoppia.

Termodynamiikan toinen pääsääntö on enemmänkin suuntaa antava, kuin tiukka sääntö. Sen mukaan esimerkiksi kuumat asiat viilenevät ajan mittaan, kun energia muuttuu ja leviää ympäristöön.

Termodynamiikan toinen pääsääntö selittää, miksi kahvi ei pysy kuumana ja miksi ikiliikkujan rakentaminen on mahdotonta. Se on myös lähinnä oleva sääntö sille, miksi muistamme edellisen illan, mutta emme tulevaa.

Kaikki muut fysiikan lait voidaan kääntää toisinpäin

Kvattinfyysikko Gordey Lesovikin mukaan toinen pääsääntö on läheistä sukua ajan nuolelle, jonka mukaan aika kulkee yhteen suuntaan menneisyydestä tulevaisuuteen.

Käytännössä, kaikki muut fysiikan lait voidaan kääntää toisinpäin ja silti ne käyvät järkeen. Esimerkiksi läheltä katsottuna kahden biljardipallon törmäys takaperin ei näytä oudolta.

Kauempaa katsottuna näyttäisi kuitenkin oudolta, jos pallot tulisivat ulos pusseistaan ja palaisivat lähtöasentoon.

Ajan suunta käännettiin erittäin hetkellisesti ja rajallisesti

Käytännössä siis isommat kokonaisuudet noudattavat termodynamiikkaa, mutta todellisuuden pikkuriikkisissä osissa voidaan havaita porsaanreikiä. Tässä tapauksessa niitä havaittiin yksittäisissä elektroneissa.

Joukko kansainvälisiä tutkijoita onnistui kääntämään ajan suunnan hetkellisesti ja rajallisesti. Kvanttitietokoneen tila onnistuttiin palauttamaan tutkimuksessa sekunnin murto-osan verran menneisyyteen.

Samalla laskettiin, voisiko avaruudessa oleva elektroni mennä spontaanisti ajassa taaksepäin. Tutkijoiden mukaan on teoriassa mahdollista, vaikkakin todella epätodennäköistä, että yksittäinen elektroni siirtyisi ajassa taaksepäin.

Tuoreimmat aiheesta

Tiede