Tutkijat rakensivat studioon Stonehengen täydellisen pienoismallin: Koe antoi tiedon kivikehän äänestä 4200 vuotta sitten

Englannin Wiltshiressä sijaitseva esihistoriallinen Stonehengen kivikehä on kiehtonut tutkijoita kautta aikojen mystisyydellään. Nykytieteen avulla kivikehästä ja sen alkuperästä on saatu jatkuvasti hieman vastauksia lukuisiin kysymyksiin.

Tuoreimmassa tutkimuksessa Salfordin yliopiston tutkijat ovat analysoineet Stonehengen akustisia ominaisuuksia. Tutkimusta varten tutkijat rakensivat akustiseen studioon 1:12 mittakaavan pienoismallin kivikehästä. Malli rakennettiin sellaiseksi, kuin se oli ollutvuonna 2200 ennen ajanlaskun alkua. Tuolloin kivikehässä oli kaikki 157 alkuperäistä kivenjärkälettä paikoillaan.

Tutkijat halusivat selvittää, miten mahdollisissa rituaaleissa käytetyt äänet käyttäytyivät alunperin Stonehengessä. Tutkimuksessa kartoitettiin, miten äänien heijastuminen kivikehän lukuisista kivistä vaikutti äänen ominaisuuksiin.

"Monien rakentama, harvojen käyttämä"

Tulos antaa mielenkiintoista lisätietoa Stonehengen toiminnasta. Tutkimuksen mukaan kivikehä on alun perin voimistanut puheen ja musiikin kuuluvuutta. Äänen kantavuus parani kuitenkin vain hyvin pienelle alueelle, eli käytännössä kivikehän sisällä oleville ihmisille.

Äänen ei sen sijaan havaittu kantautuvan lainkaan paremmin kivikehästä sen ulkopuoliselle alueelle. Tutkimus vahvistaakin olettamusta vastakkainasettelusta, jonka mukaan Stonehenge oli tarkoitettu kohtalaisen pienen ryhmän käyttöön, vaikka sen rakentaminen on vaatinut suurta ihmisjoukkoa.

Kokeissa käytettiin ultraääntä

Jotta äänen käyttäytymistä ja heijastuksia saatiin tutkittua pienoismallin avulla todenmukaisesti, tutkijat joutuivat mittauksissa käyttämään korkeataajuuksista ultraääntä. Tutkijat myös testasivat erilaisten kiviasetelmien vaikutusta kehän akustiikkaan. Vuoden 2200 eKr. mallissa ei ollut havaittavissa ääntä haittaavaa kaikua.

Tutkijoiden mukaan on kuitenkin epätodennäköistä, että akustiikka olisi määritellyt Stonehengen kivien kokoonpanon. Stonehengen rakentamiseen uskotaankin edelleen vaikuttaneen muut asia , kuten esimerkiksi astrologiset seikat.

Lue myös:

    Uusimmat