Tutkimus: Diabeetikon dementiariski pienenee yhdellä vitamiinilla

Diabetesta potevien dementiariski saattaa pienentyä, jos he saavat riittävästi D-vitamiinia. Havainto on mielenkiintoinen, sillä D-vitamiinin vähyys on yleistä diabetesta sairastavilla, ja he ovat myös suurentuneessa vaarassa sairastua dementiaan sairautensa takia.

Tuoreen tutkimuksen perusteella riski sairastua dementiaan oli pienin potilailla, joiden D-vitamiinitasot olivat korkeimmat.

Etenkin tämä näkyi verrattuna potilaisiin, joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli alle 25 nmol/l (nanomoolia per litra). Veren D-vitamiinin tavoitetasona pidetään yli 50 nmol/l:n pitoisuuksia.

Yhteys koski kaikkia dementioita sekä erikseen Alzheimerin tautia ja verisuoniperäisiä dementioita.

D-vitamiinin puute dementiariski diabeetikolle?

Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat D-vitamiinin vajauksen suurentavan diabetespotilaiden dementiariskiä. Vastaavasti riittävästä D-vitamiinin saannista huolehtiminen saattaa pienentää sairastumisriskiä.

D-vitamiini voi vaikuttaa muun muassa diabeetikoiden glukoosi- ja kolesteroliaineenvaihduntaan ja verenpaineeseen ja saattaa myös hillitä dementiaan liittyviä aivomuutoksia. Tarkkaa käsitystä mekanismista ei kuitenkaan ole.

Tutkimus perustuu 13 000 tyypin 2 diabetesta sairastavan yli 60-vuotiaan kahdeksanvuotisiin seurantatietoihin.

Alla olevalla videolla kerrotaan, mitkä tekijät altistavat lukuisille pitkäaikaissairauksille. Juttu jatkuu videon alla.

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Katso video: Nämä tekijät lisäävät niin sanottujen perussairauksien riskiä.

Talvella D-vitamiinilisää

Suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan, ja tämän vuoksi D-vitamiinilisät ovat monille tarpeen. D-vitamiinin suositeltava kokonaissaanti Suomessa on yli 75-vuotiailla 20 mikrogrammaa vuorokaudessa ja muilla 10 mikrogrammaa.

Etenkin talvisin saatetaan kuitenkin tarvita suurempia annoksia. Noin kolmasosa suomalaismiehistä ja viidennes naisista saa liian vähän D-vitamiinia.

Oletko huolissasi muististasi? Alla olevalla videolla kerrotaan, millaisista oireista pitäisi mennä lääkäriin.

Copyright 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat