Vaihteleeko unirytmisi? Tapa voi olla terveydelle haitaksi

2:52img
KATSO MYÖS: Unilääkäri Henri Tuomilehto vinkkaa, miten laadukkaan unen todennäköisyyttä voi lisätä.
Julkaistu 06.08.2023 07:15
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Jo puolentoista tunnin muutos unirytmissä voi vaikuttaa haitallisesti suolistomikrobeihin, kertoo tuore isobritannialaistutkimus.

Epäsäännöllinen unirytmi ja etenkin keskivaiheen unen sijoittuminen eri vuorokauden aikaan kuin tavallisesti voi aiheuttaa tuhoa suolistossasi.

Lontoon King`s Collegessa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että jo 90 minuutin ero keskivaiheen unen aikataulussa vaikutti suolistomikrobien koostumukseen, kertoo New York Post.

Lue lisäksi: Alkoholi on surkea unilääke: Lääkäri kertoo, miksi yömyssy kostautuu

Tutkimuksessa vertailtiin lähes tuhannen aikuisen veri-, uloste- sekä mikrobiominäytteitä. Osalla aikuisista oli säännöllinen unirytmi ja osalla epäsäännöllinen unirytmi.

Tämä on ensimmäinen tutkimus, joka osoittaa, että jo pieni muutos uniaikataulussa viikon sisällä vaikuttaa olevan yhteydessä eroihin suoliston bakteerilajeissa, kertoo tutkimuksen pääkirjoittaja tohtori Wendy Hall tutkimustiedotteessa.

Jotkut näistä yhteyksistä liittyivät ruokavalioeroihin, mutta tietomme osoittavat myös, että muut, vielä tuntemattomat tekijät voivat vaikuttaa. Lisätutkimusta siitä, voisiko vuorokausirytmin parannuksilla olla positiivisia vaikutuksia mikrobiomiin, tarvitaan edelleen.

Lue lisäksi: Pilaako työ unesi? Pohjoismainen tutkimus saattoi löytää ilmiölle syyn

Epäsäännöllinen unirytmi yhteydessä huonompiin ruokailutottumuksiin

Epäsäännöllinen unirytmi yhdistettiin tutkimuksessa myös huonompiin ruokailutottumuksiin, kuten vähäisempään hedelmien, kasvisten ja pähkinöiden kulutukseen ja runsaampaan sokeroitujen juomien kulutukseen. Näillä voi myös olla vaikutusta suoliston mikrobiomiin, kertoo New York Post.

unirytmi

Säännöllinen unirytmi näyttää pitävän suolistomikrobit kunnossa.

Kolme kuudesta mikro-organismista, jotka löytyivät epäsäännöllisesti nukkuvien ryhmästä, liittyivät epäsuotuisiin terveysvaikutuksiin, kuten liikalihavuuteen, tulehduksiin ja sydän- ja verisuonitautiriskien indikaattoreihin.

Näin ollen unirytmiä muokkaamalla säännöllisemmäksi voi olla positiivisia vaikutuksia terveyteen suolistomikrobien kautta. Se on muutos, jonka voimme tehdä helposti terveytemme eteen, sanoo ravitsemustieteilijä Sarah Berry.

Lue lisäksi: Naisetkin näkevät märkiä unia – eivät pelkkä teinipoikien juttu

Liian vähäinen tai liiallinen uni myös haitallisia terveydelle

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että liiallinen tai liian vähäinen määrä unta voi vaikuttaa terveyteen negatiivisesti.

Aikaisempien tutkimusten mukaan muun muassa yli 9 tunnin yöunet säännöllisesti voivat lisätä aivoinfarktin riskiä ja pitkät päiväunet voivat puolestaan olla yhteydessä korkeampaan verenpaineeseen, painoindeksiin ja vyötärön ympärykseen.

Lue lisäksi: Myöhäisillan ruutuaika lisää uniongelmia – moni suomalainen nukkuu jatkuvasti liian lyhyitä yöunia

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: New York Post, Kings College London: Tutkimustiedote, Neurology

Tuoreimmat aiheesta

Nukkuminen