Tutkimus paljastaa ongelman, joka voi nostaa erektiohäiriön riskiä

8:39img
KATSO MYÖS: Millaisia ovat unettomuuden uudet hoitokeinot? Haastattelussa Mehiläisen lääketieteellinen johtaja Kaisla Lahdensuo ja THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen.
Julkaistu 05.10.2023 20:12

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Kärsitkö erektiovaikeuksista? Tutkimuksen mukaan voit kenties syyttää siitä unenlaatuasi.

Erektiohäiriöiden taustalla voi Terveyskirjaston mukaan piillä esimerkiksi verenpainetauti, diabetes, tupakointi, ylipaino tai vähäinen liikunta. Myös testosteronivaje tai joidenkin lääkkeiden sivuvaikutukset voivat johtaa erektio-ongelmiin.

Tuore Stanfordin yliopiston tutkimus paljasti kuitenkin mahdollisen yhteyden erektiöhäiriön ja unettomuuden välillä. 

European Urology Focus -julkaisussa esitellystä tutkimuksesta uutisoi New York Post.

Lue myös: Puutu ajoissa! Varhaiset varoitusmerkit kertovat uhkaavasta erektiohäiriöstä

Tutkimuksessa tarkasteltiin 539 109 miestä, joilla oli diagnosoitu unettomuus. Heistä 356 575 sai lääkkeellistä hoitoa ongelmaansa. 

Niillä miehillä, joilla unettomuus oli diagnosoitu, oli myös korkeampi erektiohäiriön riski. Tutkijoiden mukaan unettomuudesta kärsivillä miehillä havaittiin kohonnut riski erektiohäiriöön, sillä 58 prosenttia univajeesta kärsivistä miehistä kamppaili myös erektiohäiriön kanssa. 

Lisäksi lääkkeellistä hoitoa unettomuuteensa saaneille miehille määrättiin useammin hoitoa myös erektiohäiriöön. Tämä voi tutkijoiden mukaan viitata siihen, että unettomuutta hoitavat lääkkeet saattavat pahentaa erektiohäiriöitä.

Lisää tutkimusta unettomuuden ja erektiohäiriön yhteydestä kuitenkin tarvitaan.

Lue myös: Erektio-ongelmat ovat yleinen, mutta vaiettu vaiva – Tuomo tietää, miltä tuntuu, kun penis pettää h-hetkellä

Mistä unettomuus johtuu?

Terveyskirjaston mukaan unettomuus eli insomnia tarkoittaa kyvyttömyyttä nukkua silloinkin, kun olosuhteet nukkumiselle ovat hyvät. Kyseessä voi olla nukahtamisvaikeus tai vaikeus pysyä unessa.

Unettomuuden syy voi olla esimerkiksi stressi, vähäinen liikunta tai liiallinen alkoholin tai kofeiinin käyttö. Seurauksia puolestaan voivat olla ylipaino tai verenpaineen nousu. 

Jos untaan haluaa parantaa, kannattaa kiinnittää huomiota säännölliseen unirytmiin, terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Kofeiinipitoisia juomia kannattaa välttää klo 15 jälkeen, ja liikunta tulisi ajoittaa aamuun tai alkuiltapäivään.

Jos unettomuus vie yöunet täysin tai jos siitä aiheutunut väsymys vaikeuttaa arkiaskareita tai työtehtäviä, olisi hyvä hakeutua lääkäriin.

Lue myös: Neljä asiaa, joista miehet kokevat seksipaineita – "Suorituspaineet voivat helpottua, kun..."

Lue myös: Olisitko tullut edes ajatelleeksi? Syy erektiohäiriöille voikin piillä yläpäässä: "Suosittelisin ehdottomasti hammaslääkärikäyntiä"

Lue myös: Toimi näin, jos kumppanillasi ei seiso – "Suurimmalla osalla erektio-ongelmat poistuvat, kun..."

Katso myös: Vapaaehtoinen unettomuus vie pitkällä aika välillä voimavarat – mistä aikaa lepoon?

8:56img

Huomenta Suomessa vapaaehtoisesta unettomuudesta keskustelivat psykologi Anniina Virtanen sekä aivotutkija Minna Huotilainen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: European Urology Focus, New York Post, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Unettomuus