Tutkimus paljastaa salitreenin seuraukset: Jos käyt kahdesti viikossa, näin se vaikuttaa

5:35img
Tämä onnistuu vaikka kotipihalla! Kesätreenissä tehdään vatsalihaksia välineillä.
Julkaistu 15.07.2021 08:37

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Kuntosalikäynti pari kertaa viikossa voi ehkäistä painnonousua. 

Liikunnan terveyshyödyt ovat jo monilla tiedossa, mutta nyt myös painoharjoitteluista on löytynyt uusi etu. Tutkijoiden mukaan kuntosalikäynti kahdesti viikossa voi tuottaa pitkällä aikavälillä hyötyjä ja auttaa painonhallinnassa.

–Vaikka moni tietää, että aerobinen liikunta, kuten reipas kävely tai hölkkä, voivat auttaa estämään liikalihavuutta, ei ole selvää, voiko myös vastusharjoittelu auttaa sen estämisessä, tutkimustiimi kirjoittaa ravinto- ja treeniuutisiin erikoistuneen Eat this, not that -sivuston mukaan.

Lue myös: "Ihminen ei voi olla terve lihava" – liikakilot moninkertaistavat sydänriskit treenistä huolimatta

Tutkijat kävivät läpi 15 000 henkilön tiedot 

Tutkimukseen käytettiin 15 000 henkilön tietoja. He olivat iältään 18–89-vuotiaita ja osallistuneet aiemmin tutkimukseen, jossa heidän elämäntapojaan, treenitapojaan, painoaan ja muita tietojaan tutkittiin vuosina 1987–2005.

Osanottajat olivat kertoneet esimerkiksi, ovatko mukana lihaksia kasvattavassa treenissä, ja paljonko sitä tehdään.

Lue myös: Riihimäkeläinen Pia onnistui laihduttamaan liki 60 kiloa – isän kuolema pysätti: "Toistin itselleni, että tämä on pakko tehdä"

Salitreenaajilla 20–30 prosenttia pienempi riski liikalihavuuteen

Painoharjoittelun etuja selvittäneen tutkimuksen mukaan ihmisillä, jotka treenasivat painoilla useita kertoja viikossa, oli 20–30 prosenttia pienempi riski liikalihavuuteen myöhemmin.

Tulos päti eri sukupuoliin ja ikäryhmiin. Henkilöillä, jotka nostivat painosa 1–2 tuntia viikossa, oli matalin riski liikalihavuuden kehittymiseen. Tämä vihjaisi, ettei vastustreeniä tarvita tätä enempää, jos aikeena on vain saada painonhallintaedut.

Lue myös: Onko koronavirusepidemian aikana turvallista käydä kuntosalilla? Näin vältät tartunnan

Painoindeksi ei kertonut koko totuutta

Selvityksessä ei nojattu pelkkään painoindeksiin, vaan tutkijat tiesivät koehenkilöiden todellisen vyötärönympäryksen ja rasvaprosentin.

Sillä on merkitystä: analyysissa huomattiin, että mikäli koehenkilö nosteli painoja kolme tuntia viikossa tai viitenä päivänä viikossa, pelkkää painoindeksiä tulkitsemalla vaikutti siltä, ettei hänen riskinsä liikalihavuuteen vähentynyt.

Lue myös: Pelkkä painoindeksin tuijottaminen voi antaa väärän kuvan potilaan riskeistä – tällä seikalla enemmän merkitystä

Jos määritteenä sen sijaan käytettiin vyötäröä ja rasvaprosenttia, riski liikalihavuuteen laski. Painoindeksi ei siis kertonut koko totuutta.

Lihavuus on krooninen ja monimutkainen asia, joka ei ilmene samalla tavalla kaikilla. Kanadassa tehtiin jo 2020 linjanmuutos, jonka mukaan pelkkä paino ei määrittele lihavuutta.

Tutkimus julkaistiin PLOS Medicine -lehdessä.

Lue myös: Mimmu, 34, kehitti tanssitunnin naisille, joiden painoindeksi on yli 30: "Ei tarvitse miettiä, mitä muut ajattelevat, kun ollaan samassa veneessä"

Lue myös: Erikoislääkäri Tellervo Seppälä haluaa puhua suomalaisten ylipainosta suoraan – kehopositiivisuudellakin on kääntöpuolensa: "Lihavuus on lihavuutta, ei sitä muuksi voi muuttaa"

Katso myös: Treenaa nopealla ja tehokkaalla kuuden liikkeen kahvakuulatreenillä missä ja milloin vain:

3:17img

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Eatthis.com, Journals.plos.org

Tuoreimmat aiheesta

Kuntosali