Kannattaako treeniä mitata askelissa vai minuuteissa? Tätä mieltä on tutkimus

Amerikkalaistutkimuksen mukaan liikuntasuoritustaan voi ihan hyvin mitata askelissa tai minuuteissa.

Pitäisikö treeni mitata askeleiden vai minuuttien mukaan? Uuden tutkimuksen mukaan molemmat ovat toimivia vaihtoehtoja, kertoo Forbes-sivusto.

Liikunta tarjoaa merkittäviä terveyshyötyjä riippumatta siitä, seurataanko edistymistä minuuttien vai askelten mukaan, kertoo toukokuussa JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistu amerikkalaistutkimus.

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan aikapohjaisten aktiivisuustavoitteiden rinnalla tulisi tarjoa askeliin perustuvia tavoitesuosituksia.

Tästä tutkimuksessa on kyse

Tutkijat seurasivat vuosina 2011–2022 yli 14 000 naista, jotka osallistuivat Yhdysvaltain Massachusettsissa sijaitsevan Brigham and Women’s Hospital -yliopistosairaalan Women’s Health Study -tutkimukseen. 

Osallistujat olivat 62-vuotiaita tai sitä vanhempia.

Osallistujien piti käyttää tutkimustarkoitukseen käytettäviä kunnonmittauslaitteita yhtäjaksoisesti seitsemän päivää. He saivat ottaa laitteet pois vain mennessään nukkumaan tai ollessaan vedessä.

Osallistujat harrastivat liikuntaa keskimäärin 62 minuuttia viikossa ja heille kertyi keskimäärin 5 183 askelta päivässä. 

Tutkimuksen mukaan suuri askel- ja minuuttimäärä olivat molemmat yhteydessä pienempään ennenaikaisen kuoleman ja sydänsairauksien riskiin.

Tutkimuksen havainnot

Yhdeksän vuoden seurannan aikana aktiivisin neljännes naisista – olipa kyse askelista tai minuuteista – pienensi riskiään 30–40 prosenttia verrattuna vähiten aktiivisiin naisiin. 

Aktiivisimpaan 75 prosenttiin kuuluvat naiset näyttivät tutkimuksen mukaan elävän pidempään kuin alimpaan 25 prosenttiin kuuluvat naiset riippumatta siitä, mikä oli painoindeksi (BMI). Ne, joilla oli enemmän minuutteja, näyttivät elävän yli 2,22 kuukautta pidempään. Enemmän askeleita kerryttäneet näyttivät elävän 2,36 kuukautta pidempään.

Pari huomiota

Tutkijat kuitenkin totesivat, että kummallakin metodilla on huonot puolensa. Askelia laskettaessa ei välttämättä oteta huomioon erilaisia fyysisyyden asteita ja fyysisiä aktiviteetteja, kuten pyöräilyä ja uintia, joita on helpompi seurata aikaa mittaamalla. 

Ikääntyneillä taas on taipumus saada suuri osa päivittäisestä aktiivisuudestaan askeleista arjen askareiden, kuten siivoamisen ja asioilla käymisen, kautta

Alla olevalla videolla lääkäri kertoo, miksi flunssa pitkittyy. Juttu jatkuu videon alla.

WHO:n havainnot liikkumattomuuden seurauksista

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan 3,2 miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain riittämättömän fyysisen aktiivisuuden vuoksi, kertoo Forbes. Tämä on neljänneksi yleisin kuolinsyy maailmanlaajuisesti. 

Noin 23 prosenttia aikuisista ja 81 prosenttia kouluikäisistä lapsista ei ole tarpeeksi aktiivisia.

Näin kommentoi tutkija

Tutkimuksen teossa mukana ollut Rikuta Hamaya, Brigham and Women's Hospital -sairaalan ennaltaehkäisevän lääketieteen osaston tutkija, kommentoi tutkimusta lausunnossaan näin:

– Kun yhä useammat ihmiset käyttävät älykelloja askeltensa ja yleisen terveytensä mittaamiseen, näimme tärkeäksi selvittää, miten askelpohjaiset mittaukset vertautuvat aikapohjaisiin tavoitteisiin niiden yhteydessä terveystuloksiin. Onko toinen parempi kuin toinen?

Alla olevalla videolla kerrotaan vinkkejä parempaan tasapainoon. Juttu jatkuu videon alla.

Tasapaino testissä ja vinkit paremman tasapainon treenaukseen 2:39
Videolla liikunnan asiantuntija Sanna Mönkkösen yli 60-vuotiaille tarkoitettu liikuntaryhmä näyttää mallia, kuinka tasapainoa voi harjoitella.

Vuonna 2018 päivitetyt Yhdysvaltain terveyssuositukset ohjeistavat, että ihmisten tulisi harrastavat viikossa vähintään 150 minuuttia kohtalaista tai voimakasta liikuntaa (kuten reipasta kävelyä) tai 75 minuuttia voimakasta liikuntaa, kuten hölkkää. Samaa suosittelee UKK-Instituutti Suomessa.

Näissä suosituksissa ei oteta huomioon askelten määrää, kertoo Forbes. Tutkijoiden mukaan tulevissa ohjeistuksissa olisi harkittava askeliin perustuvia liikuntatavoitteita aikapohjaisten tavoitteiden ohella. 

Askeleet ja terveys

Tutkimuksissa on havaittu, että 10 000 askeleen päivittäinen kävely on yhteydessä pienempiin dementia- ja sydäntautiriskeihin, mutta useammissa tutkimuksissa on havaittu, että terveellisten elämäntapojen ylläpitäminen ei vaatisi niin paljon askelia

Hieman yli 2 300 askelta päivittäin hyödyttää sydäntä merkittävästi. Lisäksi vuonna 2023 tehdyn tutkimuksen mukaan kaikki 4 000 askeleen päälle kertyvät ylimääräiset 1 000 askelta vähentävät ennenaikaisen kuoleman riskiä 15 prosentilla, jopa 20 000 askeleeseen asti.

Älykellot ja muut vastaavat laitteet voivat auttaa painonpudotuksessa. Tutkijat uskovat, että kuntoilunseurantalaitteet auttavat ihmisiä laihtumaan, koska ne muistuttavat jatkuvasti ihmisten terveyteen liittyvistä tavoitteista, ja ne ovat helppo tapa seurata näitä tavoitteita.

Katso myös video: Kannattaako älykellon mukaan treenata ja nukkua? Lääkäri vastaa

Moni treenaa ja nukkuu älykellonsa ohjeiden mukaan – kannattaako se? Lääkäri kertoo, voiko laitteiden dataan luottaa 1:40
Lääkäri kertoo, mitä älylaite oikeasti kertoo.

Lähteet: Forbes, EurekAlert

Lue myös:

    Uusimmat