Ihmisen riski sairastua masennukseen nuoruudessa tai aikuisena oli noin 70 prosenttia suurempi, mikäli hänen äitinsä kärsi raskaudenaikaisesta masennuksesta.
Äidin masennus raskauden aikana voi suurentaa lapsen riskiä sairastua masennukseen aikuisena, tuore tutkimus vahvistaa. Tämän vuoksi masennuksen hoitoon tulisi kiinnittää erityistä huomiota raskauden aikana.
Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja se perustuu kuuden tutkimuksen ja 16 000 äidin ja lapsen tietoihin.
Riski sairastua nousi
Tulosten perusteella jälkeläisen riski sairastua masennukseen nuoruudessa tai aikuisena on noin 70 prosenttia suurempi, jos hänen äitinsä poti masennusta raskauden aikana tai pikkuvauvavaiheessa. Yhteys koski etenkin naispuolisia jälkeläisiä.
Suomessa noin 10–20 prosenttia äideistä potee masennusta raskauden aikana ja yli puolella ilmenee heti synnytyksen jälkeen ohimenevää masentuneisuutta. Noin 10–15 prosentille kehittyy kuitenkin synnytyksen jälkeinen masennustila, joka on oirekuvaltaan vakavampi ja pitkäkestoisempi. Vuonna 2019 Amerikassa kehitettiin ensimmäinen lääke synnytyksen jälkeiseen masennukseen.
Äidin, mutta myös isän, masennus on yhdistetty muun muassa lapsen kielellisen ja sosiaalisen kehityksen ongelmiin. Raskaudenaikainen masennus voi myös haitata sikiön kasvua ja altistaa muun muassa astmalle ja allergioille. Raskaudenaikainen masennuslääkitys on yhdistetty diabetekseen.
LUE MYÖS: Yhtenä aamuna Anna-Sofia heräsi siihen, ettei vauva hänen vatsassaan liiku – lapsi kuoli neljä päivää syntymän jälkeen: "Minulla oli ongelmaton, helppo raskaus"
Lue lisää lifestyle-aiheista!
Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.