Työllisyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta puhdistettu trendi kohosi syyskuussa 72,8 prosenttiin, ilmenee Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksesta.
Työllisiä oli syyskuussa 40 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan työllisiä oli syyskuussa hieman alle 2,6 miljoonaa.
Katso yllä oleva video: Yli kolme vuotta työttämänä ollut Jaana on lähettänyt 170 työhakemusta: "Yli viisikymppisenä olet ongelmajätettä"
Samalla työllisyysasteen trendin elokuun lukema tarkentui ylöspäin 72,6 prosenttiin. Aiemmin elokuun luvuksi oli ilmoitettu 72,5 prosenttia.
Työllisyysasteen trendi junnasi alkuvuonna pitkään paikallaan, mutta viime kuukausina lukema on lähtenyt jälleen nousuun.
Työllisyysaste tarkoittaa 15–64-vuotiaiden työllisten osuutta samanikäisestä väestöstä. Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen tavoitteena on saada työllisyysaste kohoamaan 75 prosenttiin vuoteen 2023 mennessä.
– Vaihteeksi vähän positiivisempia uutisia työmarkkinoilta, kommentoi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen Twitterissä.
Pakarisen mukaan syyskuun työllisyysluvut tarkoittavat, että tavoite 75 prosentin työllisyysasteesta läheni kertaheitolla noin 10 000 ihmisellä.
– Nyt tarvitaan vajaat 62 000 henkeä. Hidastuva talouskasvu vaikeuttaa kuitenkin nousua, Pakarinen kirjoitti.
10 000 ihmisellä Pakarinen viittaa siihen, että työllisten kausitasoitettu määrä oli syyskuussa noin 10 000 suurempi kuin elokuun lukemaksi ilmoitettiin kuukauden takaisessa julkistuksessa.
Työllisyys pystyy yhä kohoamaan
Työllisyys kehittyi selvästi parempaan suuntaan, vaikka Suomen talouskasvu on hidastumassa ja maailmalta tulee jatkuvasti huonoja talousuutisia.
Pakarinen kommentoi STT:lle, että työllisyys reagoi aina hieman viiveellä talouden kehitykseen. Vaikka maailmantalous yskii, Suomen talouden ennakoidaan yhä kasvavan tänä vuonna noin prosentin verran. Siksi työllisyys pystyy vielä kiipeämään ylöspäin.
Avoimien työpaikkojen määrän pitkään kestänyt kasvu jatkuu yhä. Alueellisissa TE-toimistoissa oli syyskuun lopulla avoinna 58 700 työpaikkaa, käy ilmi työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksesta. Se on 9 500 työpaikkaa enemmän kuin vuosi sitten.
Pakarinen varoittaa, ettei työllisyyden paraneminen välttämättä jatku kovin pitkään.
– Talouden hidastuminen asettaa väistämättä kapuloita rattaisiin työllisyyden kehitykselle puolen vuoden aikajänteellä, Pakarinen sanoo.
Työllisyyden parantuminen vuoden takaiseen verrattuna tuli lähes kokonaan naisten työllisyyden kasvusta. Syyskuussa naisia oli työllisinä 39 000 enemmän ja miehiä 1 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.
Lue myös: Lintilä: Hidastuva talouskasvu vaatii lisää toimia työllisyyden parantamiseksi – "Emme voi enää odottaa ensi kevääseen tai syksyyn"
Työttömyys ei ole enää vähentynyt
Pakarinen nostaa esiin myös sen, että työttömyyden lasku on pysähtynyt tämän vuoden aikana. Työttömyysasteen trendi on yhä sama 6,7 prosenttia kuin tammikuussa.
– Meillä ei työttömyys enää tule alaspäin, ja tämä on tietysti huolenaihe.
Työllisyys kasvoi syyskuussa, vaikka työttömyys ei samaan aikaan vähentynyt. Tämä johtui siitä, että työvoiman ulkopuolelta tuli ihmisiä osaksi työvoimaa.
Työvoimaan kuuluvat 15–74-vuotiaat, jotka ovat joko työssä tai työttöminä työnhakijoina. Sen sijaan esimerkiksi päätoimisten opiskelijoiden ja eläkeläisten katsotaan olevan työvoiman ulkopuolella.
Syyskuussa työvoima kasvoi noin 30 000 ihmisellä vuoden takaisesta. Samaan aikaan työvoiman ulkopuolella olevien määrä väheni suunnilleen yhtä paljon.
Juttua täydennetty 22.10.2019 kello 14:16.