Elinkeinoelämän keskusliitto vetoaa voimakkaasti hallitukseen, jotta se lieventäisi työperäiseen maahanmuuttoon kaavailtuja tiukennuksia. Yritykset varoittavat vakavasta työvoimapulasta, jos eläköityvää ja muutenkin vähenevää työvoimaa ei voida täydentää ulkomaalaisilla työntekijöillä, sanoo toimitusjohtaja Jyri Häkämies MTV:n Uutisextrassa.
Toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mielestä työttömäksi jääville ulkomaalaisille pitäisi antaa enemmän kuin kolme kuukautta työnhakuaikaa ennen Suomesta häätämistä. Nyt esillä olevassa mallissa vain erityisasiantuntijat voisivat hakea uutta työtä kuusi kuukautta. Muille tulisi lähtö Suomesta, jos uutta työtä ei löydy kolmessa kuukaudessa.
– Kolme kuukautta on kovin lyhyt aika hakea uusi työ. Pelkästään jo työhaastattelut saattavat kestää useita kuukausia. Eli toivomme tähän muutosta, vetosi Jyri Häkämies MTV:n Uutisextran haastattelussa.
Yrityksiltä vaaditaan ilmiantoja ja lisää byrokratiaa
Yritykset vieroksuvat myös uuden lain myötä lisääntyvää byrokratiaa ja valvontaa. Yritykset aiotaan velvoittaa ilmoittamaan työttömäksi jäävistä ulkomaalaisista työntekijöistä.
– Tällaista ilmoitusvelvollisuutta ei ole muissa pohjoismaissa olemassa, vertasi Häkämies tilannetta.
Suomen mallissa työnantajan pitää siis käytännössä ilmiantaa työttömäksi jäävä ulkomaalainen työntekijänsä viranomaisille.
– Juuri näin. Siihen toivomme muutosta, vahvisti Häkämies.
Lue myös: Riittääkö kolme kuukautta uuden työn saamiseksi? Tätä mieltä Suomessa ollaan
Yrityksiltä hätähuuto perussuomalaisille maahanmuuton puolesta
Häkämies toivoo, että myös kaikkein tiukimmin työperäisen maahanmuuton rajoituksia ajavat perussuomalaiset suostuisivat lieventämään kantojaan.
Häkämiehen mukaan yrityksiltä tulee työperäisestä maahanmuutosta selvä viesti ja se on lähes hätähuuto uhkaavan työvoimapulan takia.
– Me tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa ja opiskeluperäistä maahanmuuttoa. Esimerkiksi hoiva-alalle tarvitaan lähes 200 000 ihmistä kymmenen vuoden sisään ja teknologia-alalle yli 130 000 työntekijää sekä korvaamaan eläköitymistä että uusiin työpaikkoihin. Eli työvoiman tarve tulee lähivuosina kiristymään ja koventumaan, kuvasi Häkämies väen vähyydestä kärsivän Suomen tilannetta.
Häkämies muistuttaa myös, että ulkomaista työvoimaa tarvitaan myös eläkejärjestelmän ylläpitoon. Jatkuvasti laskeva syntyvyys ei riitä pitämään Suomen työllisyyttä riittävällä tasolla eikä eläkejärjestelmää pystyssä.
Lue myös: RKP:n maahanmuuttoavaus saa tyrmäyksen hallituskumppaneilta
Palkoissa on korotuspaineita, mutta kilpailukykyä ei saa romuttaa
Häkämies toivoo, ettei riitaisa lakkokevät heijastu syksyllä alkaviin työehtoneuvotteluihin. Vaatimuksiin aiempaa suuremmista palkankorotuksista hän suhtautuu kaksijakoisesti
– On tärkeää, että pystytään yhdistämään kaksi asiaa. On tavallaan ymmärrettävää, että puhutaan ostovoimasta - se on tietysti tärkeää näiden inflaatiovuosien jälkeen. Mutta pitää yhdistää ostovoima, kilpailukyky ja työllisyys, tähdensi Häkämies haastattelussa.
Häkämies muistuttaa, että talous- ja kilpailutilanne eri toimialoilla vaihtelee, mikä pitää EK:n mielestä ottaa huomioon myös työehtoneuvotteluissa.