Vaa'an lukema kannattaa unohtaa, jos haluat selvittää oikeasti, kuinka terve olet.
Vaikka olisit käynyt ahkerasti salilla, syönyt terveellisesti ja mahtuisit lempifarkkuihisi, painoindeksisi lukema voi silti väittää, että olet ylipainoinen. Painoindeksi (BMI) on vakiintunut tapa arvioida ihmisen painon ja pituuden suhdetta, ja sitä käytetään yleisesti niin aikuisten kuin lastenkin kohdalla.
Painoindeksi: Paino (kg) : (pituus metreinä × pituus metreinä)
Vaikka painoindeksi voi joissain tapauksissa olla hyvä mittari, laihduttajien kannattaa jättää tämä työkalu omaan arvoonsa. Seuraavat asiantuntijan antamat lausunnot paljastavat, miksi tästä laskukaavasta saatu lukema ei välttämättä kerro mitään.
Se on antiikkinen
Cleveland Clinic Women's Cardiovascular Centerin johtaja Leslie Chon mukaan painoindeksi kehitettiin noin kaksisataa vuotta sitten ylipainon havaitsemiseen. Vaikka indeksi on vakiinnuttanut paikkansa yhteiskunnassamme, se ei kerro mitään siitä, kuinka paljon kehossasi on rasvaa. Se ei myöskään ota huomioon muita painoon ja pituuteen vaikuttavia tekijöitä, kuten ikää, sukupuolta tai luiden osuutta painosta.
Sekoittaa lihaksen ja rasvan
Oletko urheilullinen? Vaikka olisit kuinka timmissä kunnossa tahansa, painoindeksin lukemasi voi tästä huolimatta näyttää vakavaakin ylipainoa. Tämä johtuu siitä, että indeksi ei erottele rasvan ja lihasten osuutta, ja urheilullisilla ihmisillä paino on usein korkeampi painavista lihaksista johtuen.
Vuonna 2016 tehdyn tutkimuksen mukaan jopa 47 prosenttia ihmisistä, joiden painoindeksi näytti ylipainoa, olivat todellisuudessa täysin terveissä mitoissa.
Ei pysty mittaamaan terveyttä
Samassa tutkimuksessa saatiin selville myös se, että yli kolmannes terveen painoindeksin omaavista henkilöistä kärsi korkeasta verenpaineesta ja kolesterolista. Tämä todistaa hyvin sen, että painoindeksi ei kerro myöskään mitään siitä, onko ihminen oikeasti terve.
Vaihda painoindeksin lukema tähän mittaustapaan
Painon ja pituuden suhteen mittaamista parempi tapa ylipainon osoittamiseen löytyy vyötärönympärystän mittaamisesta. Vyötärönympäryksen mittaaminen on hyvä tapa selvittää omat terveysriskit, sillä vatsaonteloon kertyvä rasva lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, mutta myös diabetekseen.
Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan naisilla vyötärönympäryksen tavoiteluku on alle 80 senttiä, miehillä alle 94 senttiä.
Lähde: Women’sHealthMag
***
10:36