Upin Teija Tiilikainen ennakoi: Tunteet kuumenevat ensi viikon EU-kokouksissa

Britannian EU-äänestys Brexit
Britannian torstainen EU-äänestys johti maan eroon EU:sta.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 26.06.2016 17:08

MTV UUTISET - STT

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen uskoo tunteiden kuumenevam ensi viikon Euroopan unionin huippukokouksessa.

Ylihuomenna tiistaina alkavassa kokouksessa EU-maiden johtajat tapaavat ensi kertaa Britannian pääministerin David Cameronin historiallisen EU-eroäänestyksen jälkeen. 

– Oli kokouksen sisältö mikä tahansa, historiallinen mielipiteidenvaihto käydään. Ei Cameronin asema tule olemaan helppo, Teija Tiilikainen sanoo.

Tiilikaisen mukaan paljon riippuu siitä, kuinka konsensushakuisesti muut EU-johtajat ovat liikkeellä. Tilannetta helpottanee se, että kaikilla on yhteinen intressi saada asiat eteenpäin ja sovittua. Tiilikainen uskoo, että etenkin Ranska esittää Cameronille kritiikkiä kansanäänestyksen järjestämisestä. 

– Cameron on jo nyt saanut paljon kritiikkiä siitä, että hän järjesti kansanäänestyksen sisäpoliittisista syistä, mutta seuraukset ovat kaikkea muuta kuin sisäpoliittiset. 

Monet EU-johtajat ovat esittäneet Cameronille vaatimuksen, että hän hakisi mahdollisimman pian virallisesti eroa Euroopan unionista. Cameron ei ole vielä tätä tehnyt, ja hän on sanonut, että virallisen hakemuksen saattaa tehdä vasta hänen seuraajansa. 

– Jos Cameron sanoo, että hänellä ei ole sisäpoliittisia valmiuksia tuoda erohakemusta pöytään (huippukokoukseen), siinä on muiden vaikea tehdä mitään, Tiilikainen sanoo.  

EU-maiden johtajat odottavat Cameronilta ainakin jonkinlaista näkemystä siitä, minkälaisesta kumppanuudesta Euroopan unioni ja Britannia alkavat neuvotella. 

Keskiviikkona nostatetaan tunnelmaa 

Keskiviikkona huippukokous jatkuu 27 jäsenmaan voimin – ilman Britanniaa. Kokouksessa on tarkoitus keskustella unionin tulevaisuudesta Britannian eron jälkeen. Tiilikaisen mukaan kokous on luonteeltaan ennen kaikkea tunnelmaa nostattava. 

– Jäsenmaat valavat uskoa siihen, että integraatio voi edetä ilman Britanniaakin. 

Tiilikainen ei vielä ennakoi, keskustellaanko kokouksessa unionin tulevaisuudesta konkreettisella tasolla. Hän arvioi, että lähitulevaisuudessa keskustellaan ainakin talous- ja rahaliiton syventämisestä. 

– Siinä ruvetaan todennäköisesti etenemään, että löytyisi sellaista positiivista draivia ja eteenpäin katsovaa agendaa, hän valottaa. 

Tiilikaisen mukaan keskusteluun nousee myös unionin turvallisuus- ja puolustuspolitiikka.  

– Kun suuri sotilasmahti lähtee, on huolehdittava, että unionilla on siitä huolimatta uskottava turvallisuus- ja puolustuspolitiikka.  

Tiilikainen uskoo, että huippukokouksessa keskustellaan ainakin yleisellä tasolla, miten Britannian ero ei liiaksi leimaisi tulevia vuosia.  

– Varmaan kokouksessa mietitään myös sitä, miten huolehditaan integraation julkisuuskuvasta, ettei Britannian ero tuota siihen liian suurta kolhua, Tiilikainen sanoo. 

Tuoreimmat aiheesta

Brexit