Moni kokee nukkuvansa täydenkuun aikaan huonosti. THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen kertoi yllä olevassa Viiden jälkeen -haastattelussa, onko täysikuulla todella vaikutusta yöuneen.
Partosen mukaan aihetta on loppupeleissä tutkittu hyvin vähän. Viimeksi hieman kattavampi tutkimus tehtiin kolme vuotta sitten.
– Selvisi, että kuun kierrolla on vaikutusta siihen, miten pitkään ihminen nukkuu yöuntaan ja miten paljon yöuni viivästyy kuun kierron vaiheiden mukaan, Partonen kertoo.
Lue myös: Kellot siirtyivät talviaikaan, mutta tiedätkö, miksi ja miten se vaikuttaa terveyteesi? – "Lisää aivoinfarkteja ja tapaturmia"
Kolmesta viiteen vuorokautta ennen täysikuuta vaikutus tulee esille siten, että nukahtaminen yöunille viivästyy. Partonen kertoo, että viivästystä saattaa olla 30–80 minuuttia.
– Kestää pidempään saada unen päästä kiinni.
Yöuni saattaa myös lyhentyä 20–90 minuuttia, enimmillään jalkapallo-ottelun verran.
– yöuneen, Partonen sanoo.
Ei tiedetä, miksi täysikuu vaikuttaa yöuneen.Shutterstock
Mekanismia ei tiedetä
Partosen mukaan ei tiedetä, miksi tällaisia univaikutuksia alkaa joillain näkyä jo muutamaa päivää ennen täysikuuta.
– Se tiedetään, että ihminen aktivoituu, jostakin syystä kolmesta viiteen vuorokautta ennen täyttä kuuta. Se näyttää tulevan sitä selkeämmin esille, mitä maaseutumaisempi ympäristö on ja mitä paremmin täysikuu on näkyvissä.
Kaupunkimaisessa ympäristössä täydenkuun loiste peittyy herkemmin valosaasteeseen, jolloin vaikutus jää pienemmäksi. Tästä huolimatta pohjalla on kuitenkin silti ikään kuin sisäinen kello, joka tahdittaa ihmisen elimistöllä 15 ja 30 vuorokauden mittaisia rytmejä elimistössä.
Jotkut ihmiset ovat toisia valoherkempiä. Partonen kertoo, että tässä on suuria yksilöllisiä eroja.
– Selkeimmin täyttäkuuta edeltävä vaihe, joka vaikuttaa yöuniin, näkyy tietysti syksyllä ja talvella, ja mitä maaseutumaisempi on, sitä suurempi on sen vaikutus.