Vanhasta taloyhtiöstä asunnon ostoa harkitseville tärkeä muistutus – tämä jokaisen tulisi tietää

Vanhasta taloyhtiöstä asunnon ostamista pohtivan kannattaa ottaa huolella selvää asioista. 

Asunnon ostamista harkitsevan kannattaa aina selvittää huolellisesti taloyhtiön korjaushistoria ja suunnitteilla olevat korjausinvestoinnit olemalla yhteydessä isännöitsijään tai taloyhtiön hallitukseen, muistutetaan Säästöpankkiryhmään kuuluvien Sp-Kodin ja Nooa Säästöpankin yhteisessä tiedotteessa.

– Jokaisen vanhasta yhtiöstä asunnon ostamista harkitsevan tulisi ymmärtää, ettei korjausvelan suuruus välttämättä näy isännöitsijäntodistuksessa tai taloyhtiön tase- ja tilinpäätöstiedoissa, Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti sanoo tiedotteessa.

Ajan käyttäminen taloyhtiön taloustilanteen, hallinto- ja päätöksentekotapojen sekä mahdollisten osakasriitojen ja oikeudenkäyntien selvittämiseen onkin Sp-Kodin toimitusjohtajan Jukka Rantasen mukaan fiksua.

– Näillä kaikilla on merkitystä paitsi tuleviin mahdollisiin ylimääräisiin asumisen kustannuksiin, myös asunnon myytävyyteen ja hintaan myöhemmin, Rantanen sanoo tiedotteessa.

"Kymmenen vuoden suunnitelma auttaisi asunnonostajaa"

Rantanen ja Jäntti toteavatkin tiedotteessa kannattavansa taloyhtiöiltä vaadittavan kunnossapitotarveselvityksen eli PTS:n pidentämistä nykyisestä viidestä vuodesta kymmeneen vuoteen. Heidän mielestään myös korjausten arvioidut kustannukset pitäisi näkyä PTS:ssä.

– Isojen korjausten aikatauluttaminen kymmenelle vuodelle ja hyvissä ajoin tiedossa oleva arvio tulevista korjauskustannuksista helpottaisivat tuleviin korjauksiin varautumista taloyhtiöissä. Kymmenen vuoden suunnitelma auttaisi asunnonostajaa ja osakkaita oman talouden pitkäjänteisessä suunnittelussa, ja helpottaisi pankkeja vakuusnäkymien arvioinnissa, Jäntti sanoo.

Jäntti ja Rantanen pohtivat tiedotteessa myös talouteen, kuntoon ja korjausvelkaan perustuvaa kuntoluokitusta taloyhtiöille. He katsovat, että virallinen luokitus voisi helpottaa sekä asunnonostajan päätöksentekoa että välittäjän työtä myyntiin tulevan kohteen hinnan arvioinnissa. He arvioivat avoimuuden lisäävän yhtiöiden korjaushalukkuutta.

– Korjauksista päättäminen helpottuisi, korjausvelka alkaisi pikku hiljaa laskea ja kiinteistöistä alettaisiin pitää parempaa huolta. Tämä taas vaikuttaisi suoraan positiivisesti asuntojen arvoon ja helpottaisi myyntiä.

Lue myös:

    Uusimmat