USA:lta huolestunut uhka-arvio Putinin arktisesta armeijasta

Ukrainan sodasta huolimatta Venäjä panostaa paljon arktisen alueen sotilasinfrastruktuuriin, Yhdysvaltojen puolustusministeriö arvioi.

Yhdysvaltojen puolustusministeriö on julkaissut julkisen version arktisen alueen strategiasta. Alueeseen kuuluu muun muassa osa Pohjois-Suomea ja Venäjää.

Suomi on mainittu dokumentissa viisi kertaa. Jokaisessa kohdassa puhutaan samaan aikaan joko Suomen liittymisestä puolustusliittoon tai Yhdysvaltojen Nato-liittolaisista.

Dokumentissa myös Yhdysvallat määritellään myös arktiseksi valtioksi. Arktinen alue on "kriittinen kotimaan puolustuksen kannalta".

Yhdysvaltojen mukaan uudet Nato-liittolaiset mahdollistavat "strategisia mahdollisuuksia ja tukevat kriittisiä tavoitteita".

Arktisen alueen strategiaa puolustusministeriö kuvailee sanoilla "tarkkaile ja vastaa". Sen ytimessä ovat tiedustelu, yhteistyö liittolaisten ja yhteistyökumppaneiden kanssa sekä armeijan kyky lähettää joukkoja minne tahansa koska tahansa.

Yhteistyötä Suomen kanssa

Yhdysvaltojen puolustusministeriön strategian mukaisesti ministeriön täytyy myös kouluttaa joukkojaan, jotta niiden toimintavalmiudet kylmissä olosuhteissa parantuvat.

– Naton laajentuminen yhdessä lisääntyvän Pohjoismaiden kanssa tehtävän puolustusyhteistyön kanssa luo uusia mahdollisuuksia yhteiseen suunnitteluun, tiedonjakoon ja harjoituksiin, mikä laajentaa alueellista yhteistyötä, dokumentissa todetaan.

Yhdysvaltalaisjoukot ovat tänäkin vuonna osallistuneet Puolustusvoimien sotaharjoituksiin. Esimerkiksi huhtikuussa Suomessa harjoitteli Maavoimien taisteluharjoituksessa noin 2 000 yhdysvaltalaissotilasta.

Yhdysvaltojen B-52-pommikoneet puolestaan lensivät viikonloppuna Suomessa Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjien saattamana.

Arktisella alueesta on tulossa "strategisen kilpailun" näyttämö, puolustusministeriö katsoo.

– Merkittävät geopoliittiset muutokset ajavat tarpeen tälle uudelle strategiselle lähestymistavalle arktiseen alueeseen, dokumentissa katsotaan.

Näitä geopoliittisia muutoksia ovat puolustusministeriön mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan, Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon sekä Kiinan ja Venäjän lisääntyvä yhteistyö. Myös ilmastonmuutokset kiihtyvät vaikutukset mainitaan.

"Venäjällä on kehittynein sotilaallinen läsnäolo"

Venäjä mainitaan Yhdysvaltojen puolustusministeriön dokumentissa 36 kertaa.

Arktinen alue on "merkittävässä roolissa" Venäjän turvallisuus- ja talouslaskemissa, Yhdysvaltojen puolustusministeriö muotoilee.

– Venäjällä on suurin arktinen alue ja kehittynein alueellinen sotilaallinen läsnäolo kaikista arktisista maista, puolustusministeriö arvioi.

– Huolestuttavaa on, että Venäjän arktiset kyvyt voivat uhata Yhdysvaltojen kotimaata sekä liittolaisten ja kumppaneiden alueita, ministeriö jatkaa.

Venäjällä on Kuolan niemimaalla pohjoinen laivasto ja strategisia ydinasejoukkoja. Erikseen Yhdysvaltojen puolustusministeriö mainitsee ballistisilla ohjuksilla varustetut sukellusveneet.

Mitä ajatella varoituksesta koskien Venäjän ydinasetta? 5:52
Venäjä uhkailee toistuvasti ydinaseilla – mitä siitä pitäisi ajatella?

Suuria investointeja

Ukrainan sodasta huolimatta Venäjä investoi suuresti arktisen alueen sotilasinfrastruktuuriin, Yhdysvallat arvioi.

– Huolimatta Venäjän tavanomaisten maajoukkojen menetyksistä Ukrainassa, sen strategiset joukot, ilmavoimat ja merivoimat ovat edelleen ennallaan, Yhdysvallat katsoo.

– Lisäksi Venäjä on osoittanut kykynsä uudelleenorganisoida ja vahvistaa tavanomaisia maajoukkojaan, mikä osoittaa mahdollisuuden parantaa tulevaisuudessa valmiutta ja taistelutaitoa arktisella alueella, ministeriö jatkaa.

Venäjä pyrkii arktisella alueella myös tekemään "matalan tason horjuttavia toimintoja" sekä Yhdysvaltoja että sen liittolaisia vastaan, Yhdysvallat katsoo.

Näitä ovat esimerkiksi GPS-häirintä ja kansainvälisen lain ja tapojen vastaisesti suoritetut sotilaslennot. 

Venäjän GPS-häirintä on ollut ongelma myös Suomessa. Kesäkuussa Venäjä puolestaan teki Loviisassa "poikkeuksellisen" ilmatilaloukkauksen. Tapauksista voi lukea lisää alla olevasta linkeistä.

Lue myös:

    Uusimmat