Vessoissa piilee kavala vaara! Uusi tutkimus todistaa lasten havainnot oikeiksi – käsienkuivaajien jylinä voi vaurioittaa kuuloa

10.931641h
Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press
Julkaistu 16.08.2019 06:02

MTV UUTISET – MIKAEL MATTILA

Käsienkuivaajien kovaäänisyydestä valittavat lapset ovat oikeassa: kuivaajien äänenpainetta mitannut tutkimus on todistanut, että laitteet ovat vessaympäristössä huomattavasti äänekkäämpiä kuin testiolosuhteissa.

7:44imgKuuloa voi myös hoitaa. Katso video!

Useissa yleisissä vessoissa käsipyyhkeet on tätä nykyä korvattu kovaa puhaltvilla käsienkuivaajilla. Nyt Kanadan pediatrinen yhdistys on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan kuivaajat ovat vaarallisia etenkin lasten kuulolle.

Tutkimuksessa käy ilmi, että käsienkuivaajat ovat todellisissa käyttöolosuhteissa kovaäänisempiä kuin valmistajien mainostamissa laboratorioympäristöissä.

Tutkimuksessa oli mitattu kaiken kaikkiaan 23:aa eri kuivaajamallia. Yksittäisiä kuivaajia oli yhteensä 44. 

Yli puolet testatuista kuivaajista ylitti 100 desibelin rajan etenkin sellaisissa testiolosuhteissa, joissa äänenpainetta oli mitattu 3-vuotiaan lapsen korvakäytävän korkeudelta (83,5 senttiä).

Lapsille kuivaajien möly kuuluu lujempana, koska lasten korvakäytävät sijaitsevat aikuisia matalammalla ja täten lähempänä kuivaajien sijoituskorkeutta.

Uudet kuivaajat kovaäänisimpiä

Kovaäänisimmät laitteet olivat uudempia Dyson Airbladen ja Xlerator -valmistajien kuivaimia. Kaikki Xleratorin kuivaajat ylittivät Kanadan 100:n desibelin rajoituksen kovaäänisille leluille. 

Testikuivaajien joukosta löytyi myös hiljaisempia yksilöitä: yhteensä seitsemän kuivaajaa alitti suositellun 85:n desibelin rajan lähes kaikissa testiolosuhteissa. Kaikki hiljaisemmat kuivaajat olivat vanhempia malleja.

Lasten kuulovauriot voivat johtaa oppimisvaikeuksiin

Tutkimuksessa muistutetaan, että esimerkiksi yhdysvaltalaisen terveysinstituutti NIOSH:n mukaan aikuisten ei tulisi altistua yli 85 desibelin äänenvoimakkuudelle kuin korkeintaan 8 tuntia päivässä.

Suomen kuuloliiton mukaan sadalle desibelille saa altistua korkeintaan vartin verran päivässä.

Etenkin lapset ovat alttiimpia kuulovaurioille, tutkimuksessa kerrotaan. Heidän kuulonsa on vasta kehittymisvaiheessa, minkä takia he eivät pysty mukautumaan nopeisiin koviin ääniin yhtä helposti.

Kovat äänet voivat siis häiritä lapsen kuulon kehittymistä ja johtaa esimerkiksi oppimisvaikeuksiin.

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi