Päätöslauselmassa vaaditaan myös Israelia lopettamaan siirtokunnat.
YK:n yleiskokous pyysi perjantaina Kansainvälistä tuomioistuinta (ICJ) harkitsemaan seurauksia Israelille palestiinalaisalueiden miehittämisestä. Päätöslauselma annettiin päivä sen jälkeen, kun Israelissa nousi valtaan kaikkien aikojen oikeistolaisin hallitus.
YK:n yleiskokous äänesti päätöksestä äänin 87–26. Kaikkiaan 53 maata jätti äänestämättä. Länsimaiden osalta tulos oli jakautunut, kun taas enemmistö muslimimaista tuki päätöstä, mukaan lukien ne arabimaat, jotka ovat normalisoineet välinsä Israelin kanssa. Myös Venäjä ja Kiina antoivat tukensa päätökselle.
Hollannin Haagissa sijaitseva Kansainvälinen tuomioistuin on YK:n tärkein oikeudellinen elin.
Päätöslauselmassa pyydetään Kansainvälistä tuomioistuinta määrittelemään oikeudelliset seuraukset Israelin väärinkäytöksille, joilla se rikkoo palestiinalaisten itsemääräämisoikeutta, sekä toimenpiteille, joiden tarkoituksena on "muokata Jerusalemin pyhän kaupungin väestörakennetta, luonnetta ja asemaa".
Lauselmassa vaaditaan myös Israelia lopettamaan siirtokunnat. Yleiskokouksen hyväksymät päätöslauselmat eivät ole jäsenmaita sitovia, toisin kuin YK:n turvallisuusneuvoston antamat. Turvallisuusneuvostossa taas Yhdysvallat käyttää veto-oikeuttaan ja tukee Israelia.
Yhdysvallat, Britannia ja Saksa vastustivat päätöslauselmaa, kun taas Ranska jätti äänestämättä.
Lue myös: Israeliin historian oikeistolaisin hallitus, arvioi asiantuntija: Väkivallan pelätään kiihtyvän
Palestiinalaisedustaja kehotti valtioita kunnioittamaan tuomioistuimen päätöstä
Palestiinaa YK:ssa edustavan Riyah Mansourin mukaan äänestystulos lähettää selkeän viestin Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun uudelle hallitukselle sen yrityksistä "kiihdyttää kolonialistista ja rasistista politiikkaa".
Mansour ylisti valtioita, joita "uhkailu ja painostus eivät estäneet".
– Luotamme siihen, että huolimatta siitä, miten äänestitte tänään, jos uskotte kansainväliseen oikeuteen ja rauhaan, tuette Kansainvälisen tuomioistuimen kantaa, kun se annetaan, Mansour sanoi.
Ennen äänestystä puhunut Israelin lähettiläs Gilad Erdan kutsui päätöslauselmaa moraaliseksi tahraksi YK:ssa.
– Mikään kansainvälinen elin ei voi päättää, että juutalaiset ovat miehittäjiä omalla kotimaallaan, Erdan sanoi.