Ylipainoiset aliarvioivat painoaan yhä enemmän – syypäänä kehopositiivisuusliike?

7:20img
Julkaistu 26.06.2018 06:29

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Tutkijoiden mukaan kehopositiivisuus saattaa heikentää ylipainoisuuden tunnistamista.

Video: Lihava ei laihdu syyllistämällä – ”’Syö vähemmän ja liiku enemmän’ yhtä tyhmä ohje kuin käskisi masentunutta ryhdistäytymään”

Oman kehon kunnioittamiseen ja rakastamiseen keskittyvä body positivity -liike, suom. kehopositiivisuus, on joutunut suurennuslasin alle erään tutkimuksen myötä. Monien hehkuttaman kehopositiivisuuden väitetään johtavan siihen, etteivät ylipainoiset enää tiedä olevansa ylipainoisia, kertoo Newsweek.

Tutkijat analysoivat yli 23 000 ylipainoista tai liikalihavaa brittiä. Tutkijat havainnoivat koehenkilöiden ajatuksia painonsa suhteen ja vertasivat tätä heidän "oikeaan" painoonsa.

Miehistä jopa 60 prosenttia aliarvioi painonsa. Naisista näin teki 30 prosenttia.

Kehopositiivisuus "voisi heikentää ylipainoisuuden tunnistamista"

Esimerkkinä kehopositiivisuudesta tutkimus käyttää vuoden 2018 mainoskampanjaa, jossa Marks & Spencer -ketjun uutta, suurempia kokoja tarjoavaa Curve-mallistoa esittelivät pluskokoiset naiset.

– Myyjät ovat saattaneet osaltaan normalisoida ylipainoa ja liikalihavuutta nähdessään suurikokoisemman muotimarkkinan valtavan potentiaalin, tutkimusta tehnyt Raya Muttarak sanoo tiedotteessa.

– Vaikka tämän tyyppinen kehopositiivisuuden liike auttaa vähentämään suurikokoisempiin kehoihin liittyvää stigmaa, se voisi potentiaalisesti heikentää ylipainoisuuden ja sen terveysseurausten tunnistamista.

Tutkijoiden mukaan "liikalihavuudelle altistuminen" lisää painavampien kehojen hyväksymistä ja vaikuttaa myös ihmisten mieltymyksiin.

Toisaalta aiemmassa tutkimuksessa on havaittu, että hoikkien naisten kuvilla on haitallisia vaikutuksia, ja että kuvat pluskokoisista naisista voisivat estää syömishäiriöitä ja ylipainoa.

Painonsa "väärin arvioineiden" määrä lisääntyy

Painonsa "väärin arvioineiden" määrä oli vuosien varrella lisääntynyt. Vuonna 1997 naisista 17 prosenttia arvioi painonsa alakanttiin, vuonna 2015 taas 19 prosenttia. Miehillä luvut olivat nousseet 37 prosentista 40 prosenttiin.

Ylipainoisista naisista noin 24 prosenttia aliarvioi painonsa vuonna 1997; vuonna 2015 luku oli jo yli 30 prosenttia. Ylipainoisilla miehillä luvut olivat noin 48 prosenttia ja yli 57 prosenttia.

Nouseva trendi aliarvioida ylipainoa ja liikalihavuutta Englannissa on mahdollisesti tulosta siitä, että ylipainoa ja liikalihavuutta normalisoidaan, tutkimuksessa todetaan.

Ihmiset, jotka arvioivat painonsa väärin, yrittivät 85 prosenttia epätodennäköisemmin laihduttaa verrattuna niihin, jotka tunnistivat painonsa.

"Kehossa, joka tappaa sinut, ei ole mitään positiivista"

Tutkimus julkaistiin Obesity-lehdessä. Se on saanut ristiriitaisen vastaanoton: kehopositiivisuutta pidetään hyvänä asiana, muttei terveyden kustannuksella.

– Ketään ei tulisi häpäistä, mutta kehopositiivisuusliike täytyy korvata ravinto- ja fitnessopastusliikkeellä. Kehossa, joka tappaa sinut, ei ole mitään positiivista. Kaikki nämä 'hyvän olon liikkeet' välttelevät oikeita ongelmia, toteaa Twitter-nimimerkki urfatimnot

– Se, että rakastat itseäsi, merkitsee lopulta, että sinun täytyy panna itsesi etusijalle ja huolehtia itsestäsi. Voin nähdä, miksi jotkut käyttävät liikettä kainalosauvana tai oikeutuksena, nimimerkki The Lighter Side of Me sanoo.

Osa huomauttaa, ettei lihavuudesta syyllistäminenkään auta ongelman ratkaisemisessa.

– Koska häpäiseminen onkin toiminut niin hyvin tähän asti, Penny Lane kritisoi Facebookissa

Liike "normalisoi ylipainoa"?

Aiempien tutkimusten mukaan jopa 84 prosenttia amerikkalaisnaisista on tyytymättömiä kehoonsa; miehillä sama luku on 43 prosenttia. Tyytymättömyys johtaa kohonneeseen syömishäiriön, masennuksen ja huonon itsetunnon riskiin.

Kehopositiivisuusliike voisi parantaa kehonkuvaa. Liikettä on kuitenkin kritisoitu siitä, että se "normalisoi ylipainoa".

– Monet ihmiset kehopositiivisuusliikkeessä, jonka jäseneksi lasken myös itseni, uskovat, että halu pudottaa painoa ei ole koskaan perusteltu, koska se on vain lihavien häpäisemisestä johtuvan psykologisen veron ilmentymä, Kelly deVos kuvasi New York Timesissa.

Lähde: Newsweek.comOnlinelibrary.wiley.comYahoo.comEurekalert.org

Tuoreimmat aiheesta

Painonhallinta