Ylivertainen liikuntamuoto, johon et tarvitse kuin yhden välineen – näin pääset alkuun

10:39img
Haaveissa pyykkilautavatsa? Katso videolta, miten sujuu kesäinen vatsalihastreeni!
Julkaistu 14.06.2020 07:05

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Hyppynarulla hyppiminen on tehokasta liikuntaa. Popular Science -sivusto vinkkasi, miten hyppimistekniikan saa kuntoon.

Hyppynaru saattaa tuoda mieleen ala-asteen välitunnit, mutta ”leikistä” on hyötyä myös aikuisille. Naruhyppely on nimittäin tehokkaasti kaloreita kuluttavaa kokovartalotreeniä, joka tuntuu jaloissa, vatsalihaksissa, olkapäissä ja käsivarsissa. Lihasten lisäksi naruhyppely vahvistaa luustoa sekä koordinaatio- ja keskittymiskykyä. Joidenkin arvioiden mukaan vartti hyppynarulla hyppimistä vastaa noin viiden kilometrin juoksulenkkiä.  

Hyppynarutreeni onnistuu niin sisällä kuin ulkonakin. Kesäreissuilla kevyttä hyppynarua on helppo kantaa mukana nopeita tehotreenejä varten. Korona-aikana plussaa on sekin, että viuhuva naru ja lentävä hiki pitävät ihmiset sopivan välimatkan päässä.

Näin löydät sopivan hyppynarun

Hyppynarua ostaessa kannattaa kiinnittää huomio kahvoihin ja pituuteen.

Kahvojen tulisi tuntua mukavilta käsissä. Peruspituus kahvalle on noin kymmenen senttiä, mikä sopii hyvin aloittelijoille, vinkkaa Treenikauppa.fi.

Narun tulee olla riittävän pitkä. 165–180-senttisille ihmisille sopii alle 280 senttimetriä pitkä hyppynaru. Mitä pidempi ihminen on, sitä pidemmän hyppynarun hän tarvitsee – vastaavasti lyhyempien tulee valita lyhyempi hyppynaru. Hyppynarun pituutta voi säätää kiertämällä sitä käden ympäri. Oikean istuvuuden voi varmistaa pistämällä narun jalkakaarensa alle ja vetämällä sitä pystysuunnassa vartalonlinjaisesti ylöspäin. Narun päiden eli kahvojen alaosan tulisi olla rintalastan alaosan korkeudella.

Hyppynaruja valmistetaan useista eri materiaaleista, kuten muovista, nahasta ja teräskaapeleista. Popular Science -sivuston haastattelema asiantuntija suosittelee aloittelijalle teräskaapelista valmistettua hyppynarua. Se sopii hyvin myös ulkotreeniin kovalla ja kuluttavalla alustalla.

Kuntoiluun tarkoitetut hyppynarut maksavat alimmillaan 10–20 euroa.

Opettele oikea hyppytekniikka

Hyppynarulla hyppiessä käsien tulisi olla vartalon keskiosan kohdalla, suunnilleen lantion seudulla. Kyynärpäitä tulee pitää hieman taivutettuina eikä käsiä saa päästää karkaamaan liian kauas kehon sivuille. Liian kauas kehosta viedyt kädet tekevät hyppynarusta lyhyemmän, jolloin kompastumisen todennäköisyys kasvaa.

Käsiä tulisi pitää hyppynarun kahvoilla siten, että peukalot osoittavat vartalosta poispäin, jolloin käsivarret suuntautuvat eteenpäin. Hyppynarua pyöritetään tiukoilla ranneliikkeillä lähellä vartaloa, jolloin naru tekee ”hevosenkenkämäisen” muodon.

Jalkojen tulisi pysyä hyppiessä lähellä ja narun osua lattiaan noin 25 senttimetrin päässä varpaista. Jos haluaa päästä narun yli, kannattaa hypätä juuri ennen kuin se osuu lattiaan.

Hyppynarutreeni on järkevä aloittaa vähitellen, sillä se on varsin hengästyttävää. Naruhyppelyn voi yhdistää myös muuhun treeniin, kuten lihaskuntoharjoitteluun kehonpainoilla, tai tehdä muutaman minuutin hyppysarjan ennen treeniä lämmittelynä.

Lue myös: Anna teki 50 burpeeta päivässä kuukauden ajan – näin kävi: ”Olin aidosti yllättynyt”

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Popular Science, Treenikauppa.fi, Cosmopolitan

Tuoreimmat aiheesta

Liikunta