Zelenskyi myöntää: Venäjä hyökkää Kurskissa – kohteena "ravintoketjun häntäpää"

Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutuneet Ukrainan aluepuolustusjoukot ovat asevoimien "ravintoketjun häntäpäässä", sanoo asiantuntija.

Venäjä on aloittanut vastahyökkäyksen Kurskin alueella, vahvistaa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Myös yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) vahvistaa vastahyökkäyksen alkaneen.

ISW:n mukaan hyökkäyksen koko ja tulevaisuuden näkymät ovat epäselviä. Suurten päätelmien tekeminen on ennenaikaista, ajatushautomo katsoo.

Zelenskyin mukaan Ukraina odotti Venäjän tekevän vastahyökkäyksen Kurskin alueella, josta osaa Ukraina on miehittänyt elokuusta lähtien.

ISW:n mukaan venäläisjoukot etenivät Snagostin kylän suunnassa. Venäläislähteiden mukaan kylä päätyi Venäjän käsiin, mutta ISW ei ole kyennyt vahvistamaan väitettä.

Hyökkäyksen aikana Venäjä valtasi takaisin yhteensä noin kymmenen asutuskeskusta, väitti Tshetshenian Akhmat-joukkojen komentaja Apti Alaudinov Venäjän valtion uutistoimisto Tassin mukaan. Väitettä ei ole vahvistettu.

Ukrainalaislähteet puolestaan väittävät, että maan joukot ovat kyenneet tekemään hyökkäyksiä Venäjän vastahyökkäystä vastaan.

Suurempi hyökkäys tulossa?

ISW:n arvion mukaan Venäjä hyökkää Kurskissa noin komppanian kokoisilla yksiköillä ja saattaa käyttää taisteluissa yksiköitä, joilla on enemmänkin taistelukokemusta.

Venäläisjoukot saattavat pyrkiä väliaikaisesti halkaisemaan ukrainalaisjoukkojen hallussaan pitämän Kurskin pullistuman kahtia ennen kuin aloittavat "järjestelmällisemmän ja paremmin varustellun" hyökkäyksen, jonka tarkoituksena työntää Ukrainan joukot Venäjän puolelta rajaa.

Epäselvää on, pyrkiikö Venäjä hoitamaan hyökkäyksen tällä hetkellä Kurskissa olevilla joukoilla vai siirtääkö se alueelle lisää kokeneempia yksiköitä, ISW kirjoittaa. 

Ukrainan hyökätessä Kurskiin oli heitä vastassa lähinnä kokemattomia ja kevyesti varustettuja venäläisyksiköitä. Nytkin alueella on tiettävästi vain vähän Venäjän taistelukykyisimpiä yksiköitä.

"Rumaa jälkeä"

Vastahyökkäys on "röyhkeä" ja on saanut aikaan "rumaa jälkeä", arvioi keskiviikkona MTV Uutisille Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävän Black Bird Groupin Pasi Paroinen.

Hyökkäyksestä julkaistujen videoiden perusteella Venäjä iskee ukrainalaisia vastaan armeijansa parhaimmistolla, laskuvarjojääkäreillä ja merijalkaväellä.

– Ne olivat ennen sotaa eliittijoukkoja, ja tänäkin päivänä tappioista huolimatta niitä käytetään juuri tällaisiin hetkiin, kun reitti pitää saada auki, Paroinen sanoi MTV Uutisille puhelimitse.

"Ravintoketjun häntäpää"

Venäjän Kurskin vastahyökkäystä vastassa olevista ukrainalaisjoukoista ei ole täyttä varmuutta.

Paroisen mukaan näyttää kuitenkin siltä, että venäläishyökkäyksen pääiskun ovat vastaanottaneet ukrainalaiset aluepuolustusjoukot.

– Ne tukivat ihan onnistuneesti Ukrainan Kurskin hyökkäystä keskittyen suojaamaan hyökkäyksen läntistä sivustaa, Paroinen sanoo.

– Nyt kun ne ovat puolustuskannalla, ei niillä edelleenkään ole riittävästi raskasta aseistusta. Pulaa on aika paljon kaikesta, hän jatkaa.

Aluepuolustusjoukot ovat Ukrainan asevoimien "ravintoketjun häntäpäässä, mitä aseisiin ja varusteisiin tulee", Paroinen summaa.

Sekä Venäjän laskuvarjojääkärit että merijalkaväki on tyypillisesti varustettu rynnäkkö- ja taistelupanssarivaunuilla eli käytännössä hyvin raskaalla kalustolla. 

Lue myös:

    Uusimmat