Kaalikeitto 2.0 – Imanin ja Leenan hittiohje
Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas ovat lukuisia somen hittireseptejä luonut parivaljakko, joka tuo iloa seuraajiensa päivittäiseen (ruoka)elämään @imanjaleenasafkaa-tilinsä välityksellä. Kaalikeitto 2.0 -ohje löytyy myös kaksikon kirjasta Arkisafkaa (WSOY 2023). Keitto tarjoillaan rapean chiliöljyn kanssa, jonka valmistamista itse kannattaa kokeilla! Se on tämän sopan salainen ainesosa.
- Annosmäärä: 4 annosta
Ainekset
- 400 g naudan jauhelihaa (15%) tai sika-nautajauhelihaa
- 1 sipuli hienonnettuna
- 3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 3 cm pala inkivääriä hienonnettuna
- n. 2 tl suolaa (riippuu lihaliemen suolaisuudesta)
- muutama rouhaus mustapippuria
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl fenkolinsiemeniä
- ⅓ tl kuminan siemeniä
- 1 litra laadukasta lihalientä (tai 2 liemikuutiota ja 1 l vettä)
- 1 tl tummaa misoa 3 dl kuumaa vettä sekoitettuna
- 2 laakerinlehteä
- 700 g valko- tai keräkaalia ohueksi suikaloituna
Tarjoiluun
- 1–2 tl rapeaa chiliöljyä per annos
- kevätsipulia hienonnettuna
- seesaminsiemeniä
Rapea chiliöljy
- 2 dl rypsiöljyä
- 5 isoa valkosipulinkynttä ohueksi siivutettuna
- 3 pientä salottisipulia ohuiksi renkaiksi siivutettuna
- 1 laakerin lehti
- 1 kanelitanko
- 1 rkl chilijauhetta
- 1 rkl chilirouhetta
- ¾ rkl sokeria
- ⅓ tl suolaa
- 1 rkl soijaa
Valmistusohje
Kaalikeitto 2.0
- Ruskista jauheliha isossa kattilassa. Lisää joukkoon sipuli, valkosipuli ja inkivääri, kuullota hetki. Mausta suolalla, mustapippurilla, paprikajauheella ja fenkolin- ja kuminansiemenillä.
- Lisää lihaliemi, veteen sekoitettu miso ja laakerinlehdet, kiehauta. Sekoita joukkoon kaalisuikaleet. Anna kiehua kannen alla puolisen tuntia.
- Valmista keiton poristessa rapea chiliöljy (ohje alla)
- Viimeistele lautasannos chiliöljyllä, kevätsipulilla ja halutessasi seesaminsiemenillä.
Vinkki: Tee iso kattilallinen ja lusikoi seuraavina päivinä joukkoon hapankaalia tai kimchiä. Saat kivaa vaihtelua.
Rapea chiliöljy
- Lisää kattilaan öljy, salotit, valkosipulit, kanelitanko ja laakerinlehti. Anna porista keskilämmöllä kunnes salotit ja valkosipulit muuttuvat kauniin kullanruskeiksi ja rapeiksi.
- Lisää kuuman kestävään kulhoon sillä aikaa kaikki loput mausteet, paitsi soija.
- Nosta reikäkauhalla tai lastalla valmiit salotit, valkosipulit ja mausteet pois kattilasta. Varmista että öljy on edelleen kuumaa.
- Kaada kuuma öljy kulhoon mausteiden päälle samalla rivakasti sekoittaen. Lisää salotit ja valkosipulit sekaan. Anna jäähtyä.
- Sekoita jäähtyneen öljyn joukkoon soija. Siirrä kannelliseen lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka