Kaalikeitto 2.0 – Imanin ja Leenan hittiohje
Julkaistu
Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas ovat lukuisia somen hittireseptejä luonut parivaljakko, joka tuo iloa seuraajiensa päivittäiseen (ruoka)elämään @imanjaleenasafkaa-tilinsä välityksellä. Kaalikeitto 2.0 -ohje löytyy myös kaksikon kirjasta Arkisafkaa (WSOY 2023). Keitto tarjoillaan rapean chiliöljyn kanssa, jonka valmistamista itse kannattaa kokeilla! Se on tämän sopan salainen ainesosa.
- Annosmäärä: 4 annosta
Ainekset
- 400 g naudan jauhelihaa (15%) tai sika-nautajauhelihaa
- 1 sipuli hienonnettuna
- 3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 3 cm pala inkivääriä hienonnettuna
- n. 2 tl suolaa (riippuu lihaliemen suolaisuudesta)
- muutama rouhaus mustapippuria
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl fenkolinsiemeniä
- ⅓ tl kuminan siemeniä
- 1 litra laadukasta lihalientä (tai 2 liemikuutiota ja 1 l vettä)
- 1 tl tummaa misoa 3 dl kuumaa vettä sekoitettuna
- 2 laakerinlehteä
- 700 g valko- tai keräkaalia ohueksi suikaloituna
Tarjoiluun
- 1–2 tl rapeaa chiliöljyä per annos
- kevätsipulia hienonnettuna
- seesaminsiemeniä
Rapea chiliöljy
- 2 dl rypsiöljyä
- 5 isoa valkosipulinkynttä ohueksi siivutettuna
- 3 pientä salottisipulia ohuiksi renkaiksi siivutettuna
- 1 laakerin lehti
- 1 kanelitanko
- 1 rkl chilijauhetta
- 1 rkl chilirouhetta
- ¾ rkl sokeria
- ⅓ tl suolaa
- 1 rkl soijaa
Valmistusohje
Kaalikeitto 2.0
- Ruskista jauheliha isossa kattilassa. Lisää joukkoon sipuli, valkosipuli ja inkivääri, kuullota hetki. Mausta suolalla, mustapippurilla, paprikajauheella ja fenkolin- ja kuminansiemenillä.
- Lisää lihaliemi, veteen sekoitettu miso ja laakerinlehdet, kiehauta. Sekoita joukkoon kaalisuikaleet. Anna kiehua kannen alla puolisen tuntia.
- Valmista keiton poristessa rapea chiliöljy (ohje alla)
- Viimeistele lautasannos chiliöljyllä, kevätsipulilla ja halutessasi seesaminsiemenillä.
Vinkki: Tee iso kattilallinen ja lusikoi seuraavina päivinä joukkoon hapankaalia tai kimchiä. Saat kivaa vaihtelua.
Rapea chiliöljy
- Lisää kattilaan öljy, salotit, valkosipulit, kanelitanko ja laakerinlehti. Anna porista keskilämmöllä kunnes salotit ja valkosipulit muuttuvat kauniin kullanruskeiksi ja rapeiksi.
- Lisää kuuman kestävään kulhoon sillä aikaa kaikki loput mausteet, paitsi soija.
- Nosta reikäkauhalla tai lastalla valmiit salotit, valkosipulit ja mausteet pois kattilasta. Varmista että öljy on edelleen kuumaa.
- Kaada kuuma öljy kulhoon mausteiden päälle samalla rivakasti sekoittaen. Lisää salotit ja valkosipulit sekaan. Anna jäähtyä.
- Sekoita jäähtyneen öljyn joukkoon soija. Siirrä kannelliseen lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"