Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Älä missään nimessä leikkaa sipulista kantaa pois! Keittiömestari Sampo paljastaa, miten sipuli kannattaa oikeasti kuoria ja pilkkoa

shutterstock_241479973
Shutterstock
Julkaistu 31.01.2022 19:56

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Keittiömestari Sampo Kantele opasti MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa oikean taktiikan sekä sipulin kuorimiseen että pilkkomiseen.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin taannoin tammikuussa vietettävästä kansallisesta sipuliviikosta. Sipuli on yksi suomalaisenkin keittiön perusraaka-aineista ja ilman sitä monesta ruoasta tulisi valjun makuista.

Sipuli maustaa monen ruoan, mutta sitä voi käyttää myös pääraaka-aineena: kerroimme tammikuussa Rouva Kasviksenakin tunnetun kotitalousopettaja Pirjo Toikkasen mahtavasta sipulikeitto-ohjeesta.

Sipulin tärkeyden ruoanlaitossa tietää myös keittiömestari Sampo Kantele, joka vieraili viime perjantaina MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa. Kanteleen mukaan sipuli kuuluu miltei jokaiseen ruokaan.

– Jos aletaan lukemaan reseptejä, niin todella moni alkaa sanoilla ”kuori ja pilko sipuli”. Sipulia käytetään kaikissa ruokakulttuureissa, Kantele totesi. 

Perus kelta- ja punasipulin lisäksi keittiömestari suosittelee kokeilemaan ruoanlaitossa esimerkiksi salottisipulia. Sillä saa samaan aikaan makeutta ja kirpeyttä vaikka kastikepohjiin. 

– Purjosipuli on myös ihan fantastinen. Voi tehdä vaikka kermamuhennettua purjosipulia.

Mutta palataanpa vielä sipulin käsittelyn perusteisiin: miten sipuli oikeasti kannattaa kuoria ja pilkkoa? Tärkeintä pilkkomisessa on keittiömestari Sampo Kanteleen mukaan terävä veitsi. Jos sipuli-itkuilta haluaa välttyä, kannattaa myös riittäävän tuuletuksen olla kunnossa.

Älä leikkaa sipulin kantaa pois Katso videolta, miten sipuli kannattaa oikeasti kuoria ja pilkkoa!

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto