Jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Kesäkurpitsan oikea säilytyspaikka voi yllättää
Nappaa vinkit kesäkurpitsan säilytykseen ja käyttöön.
Monet kotimaiset kasvikset ovat nyt sesongissa. Kerroimme aiemmin, että ostoskoriin kannattaa napata ainakin herkullista kukkakaalia.
Kukkakaaliakin edullisempaa kilohinnaltaan on nyt kotimainen kesäkurpitsa. Tämä erittäin satoisa vihannes sopii monenlaiseen ruoanlaittoon – ja porkkanan lailla myös leivontaan!
Näin hyödynnät kesäkurpitsan parhaiten ja säilytät vihannesta kotona oikein.
Kesäkurpitsan säilytys: Jääkaappiin vai huoneenlämpöön?
Kesäkurpitsaa myydään ruokakaupassa muiden kasvisten tapaan hevi-osastolla. Mutta missä kesäkurpitsaa kannattaa säilyttää kotona?
Kesäkurpitsan säilytykseen pätee samat säännöt kuin kurkun säilytykseen: jääkaappilämpötila on molemmille vihanneksille liian kylmä. Kesäkurpitsa voi kurkun lailla paleltua jääkaapissa.
Siksi paras säilytyspaikka kesäkurpitsalle on huoneenlämpö. Kesäkurpitsa säilyy huoneenlämmössä noin viikon.
Kesäkurpitsan koolla on väliä
Kesäkurpitsan kokoon kannatta kiinnittää hieman huomiota. Vihanneksen iso koko nimittäin kielii siitä, ettei se enää ole parhaimmillaan.
Satokausikalenterin mukaan kesäkurpitsasta kannattaa valita alle 500 grammaa painava, tummanvihreä ja kiinteä kurpitsa. Liian suuret kesäkurpitsat voivat maistua puisevalta.
Nuoren pehmeäkuorisen kesäkurpitsan voi syödä kuorineen.
Ylisuuret kesäkurpitsatkin voi käyttää
Jos kesäkurpitsa on päässyt omalla kasvimaalla kasvamaan liian suureksi, ei sitä missään nimessä kuitenkaan kannata heittää pois. Ison kesäkurpitsan voi vallan hyvin hyödyntää esimerkiksi sosekeitossa. Ruokatoimittaja ja kokki Satu Koivisto suosittelee sen sijaan raastamaan jättikurpitsan makaronilaatikon joukkoon.
– (Se) uppoaa kastikkeeseen ilman todistusaineistoa. Raastan kesäkurpitsan karkeaksi raasteeksi ja kuullotan sitä ensin sipulin kanssa. Määrällä ei ole niin väliä, Satu vinkkasi vuonna 2021.
Näin hyödynnät kesäkurpitsanPakasta soseena annospusseissa |
Katso myös video: Kekseliäs kesäkurpitsavinkki villitsi suomalaiset: Testaa suositut kesäkurpizzat!
Lähteet: Satokausikalenteri, K-ruoka
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Kurpitsapiirakka
-
Mokkapalamutakakku
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti