Syksyn sesonkijuureksella, maa-artisokalla on runsaasti terveysvaikutuksia.
Perusta kotoisin oleva, auringonkukan sukulainen maa-artisokka on loistava lisä niin diabeetikon kuin painonpudottajankin lautaselle. Tiesitkö, että maa-artisokka on esimerkiksi oiva korvike perunalle? Lempeät maa-artisokan mukulat sopivat mainiosti keittoihin ja lisukkeisiin, vaikka kermaperunoiden kaveriksi.
Terveyshyödyt
Maa-artisokka vilkastuttaa aineenvaihduntaa, tasapainottaa sokeriaineenvaihduntaa ja sen kerrotaan vähentävän jopa makeanhimoa. Maa-artisokan hiilihydraatit ovat pääsääntöisesti inuliinia, joten se sopii erityisesti diabeetikoille ruokavalioon. Inuliini ei vaadi insuliinia hajotakseen.
Maa-artisokka sisältää myös runsaasti ravintokuitua ja hivenaineita, erityisesti rautaa, eikä lainkaan rasvaa.
Kasvattaminen
Maa-artisokan sadonkorjuuaika on myöhään syksyllä, mutta mukulat voidaan myös jättää maahan talvehtimaan ja kerätä aikaisin keväällä heti, kun lumet ovat sulaneet. Maa-artisokan mukulat nahistuvat varastoidessa helposti, joten runsaan sadon sattuessa kannattaa miettiä, olisiko osa sadosta viisasta jättää maahan talvehtimaan. Maa-artisokan mukulat muistuttavat eniten inkiväärinjuuria, mutta myös hieman perunaa.
Käyttö
Maa-artisokkaa voi käyttää hyvin samalla tavalla kuin perunaa tai bataattia, sillä erotuksella, että maa-artisokka sopii syötäväksi myös raakana, esimerkiksi raastettuna muiden juuresten kanssa. Maa-artisokka maistuu keitettynä, höyrytettynä, paistettuna, uunissa kypsennettynä tai grillattuna.
Kuorittu maa-artisokka tummuu helposti, joten se tulee säilyttää sitruunalla maustetussa vedessä. Maa-artisokan keittoaika on hieman lyhyempi kuin perunalla.
Lähde: Kotimaiset kasvikset, Ekomarja
MTV LIFESTYLE