Maitohyllyn suosittu proteiinipitoinen tuote Skyr on herättänyt keskustelua etenkin siitä, luokitellaanko se rahkaksi.
Skyrin valmistamiseen käytetty hapate eroaa normaaliin rahkaan käytetystä hapatteesta. Tämä vaikuttaa muun muassa tuotteen koostumukseen ja makuun.
Hiljattain oman Skyr-tuoteperheensä markkinoille tuonut Arla ei näe tuotettaan puhtaasti rahkana.
– Tuote kulkee välipalatuotteen nimellä. Sitä ei ole luokiteltu rahkaan tai jogurtteihin, vaan välipalatuotteisiin, kertoo Arlan tiedotuspäällikkö Outi Fagerlund.
Skyr Finland Oy:n johtaja Miikka Eskolan mukaan Skyr voidaan nähdä rahkana.
– Suomessa tuote kuuluu rahkakategoriaan brändinä. Teknisesti se kuuluu siis rahkoihin. Skyr ei ole jogurttia, vaan lähempänä rahkaa, Eskola sanoo.
Hapatteen juuret Islannissa
Hapatteen historia sijoittuu Islantiin, jossa Skyriä vielä valmistetaankin. Suuri osa Skyr-tuotemerkin rahkasta tuotetaan kuitenkin Tanskassa, sillä Islanti ei kuulu EU:hun. Tämän takia Suomeen voi tuoda tuotetta vain tietyn määrän vuodessa, Eskola kertoo.
Eskola ei näe mitään syytä sille, miksei tuotetta voitaisi valmistaa myös Suomessa. Sopivaa yhteistyökumppania ei ole vielä kuitenkaan löytynyt. Tämän vuoksi rahkaa tuodaan suomalaisiin kauppoihin Tanskasta.
– Tuotetta voitaisiin alkaa valmistaa myös Suomessa, mikäli oikeanlainen meijeri löytyy, joka haluaa mukaan, Eskola toteaa toiveikkaana.
Arlan Skyr-tuotteet valmistetaan tällä hetkellä Saksassa.