Hillitsee verensokerin heilahtelua ja pitää kylläisenä – superterveellinen ravintoainepommi, josta et ole ehkä koskaan kuullutkaan
Israelilaistutkijat huomasivat, että vesilinssiksi kutsuttu kasvi edistää terveyttä lukuisin eri tavoin. Sen lisääminen ruokavalioon olisi myös ympäristöteko.
Limaskojen vesikasvisukuun kuuluvat vesilinssit vaikuttavat olevan varsinaista superruokaa. Israelilaisen Ben-Gurionin yliopiston tutkijat huomasivat vesilinssien lisäävän glykeemistä kontrollia hiilihydraattien syömisen jälkeen. Huono glykeeminen kontrolli on aikuistyypin diabeteksen riskitekijä.
Lisäksi vesilinssit sisältävät runsaasti proteiinia, kuitua ja vitamiineja – myös kasvikunnan tuotteissa harvinaista B12-vitamiinia.
Vesilinssipirtelö päihitti jogurttipohjaisen
Diabetes Care -julkaisussa ilmestyneessä tuoreessa tutkimuksessa verrattiin vesilinsseistä valmistettua pirtelöä jogurttipohjaiseen pirtelöön. Molemmissa oli yhtä paljon hiilihydraatteja, proteiineja, lipidejä ja energiaa.
Tutkimukseen osallistuneet 20 keskivartalolihavaa aikuista laitettiin korvaamaan illallisensa joko vesilinssi- tai jogurttipohjaisella pirtelöllä. Kahden viikon ajan tutkijat mittasivat, miten eri pirtelöt vaikuttivat osallistujien glukoosisensoreihin.
Vesilinssipohjaisen pirtelön huomattiin vaikuttavan suotuisammin sensoreihin. Vesilinssipirtelöä nautittuaan esimerkiksi osallistujien verensokerin heilahtelut olivat maltillisempia, ja heillä oli paremmat paastoglukoositasot. Lisäksi he tunsivat olonsa kylläisemmiksi.
Ympäristöystävällinen superfood
Vesilinssit ovat juurettomia vesikasveja, jotka kelluvat veden pinnalla. Ne kuuluvat Lemboideae-limakasviheimon sukuun. Vesilinssit ovat erittäin ympäristöystävällistä ruokaa, sillä ne vaativat vain vähän vettä jokaista tuottamaansa proteiinigrammaa kohden. Lisäksi vesilinssejä voidaan kasvattaa ympäri vuoden vesiviljelyllä.
Vesilinssit sisältävät paljon proteiinia. Kuivattujen vesilinssien painosta yli 45 prosenttia on proteiinia. Proteiiniprofiili on verrattavissa kananmunaan, ja vesilinssit sisältävät kaikkia yhdeksää välttämätöntä aminohappoa, joita elimistö ei itse pysty valmistamaan.
Lisäksi vesilinsseissä on paljon polyfenoleita, kuituja, mineraaleja, A-vitamiinia ja B-ryhmän vitamiineja – myös B12-vitamiinia, jota kasvit tuottavat harvoin.
Myös aiemmissa tutkimuksissa vesilinssien on huomattu olevan hyvä proteiinin ja B12-vitamiinin lähde. Lisäksi vesilinssien sisältämä raudan on huomattu rottakokeissa hoitavan anemiaa.
***
Videolla kerrotaan, mikä on ravitsevan välipalan salaisuus.
Lähteet: Medical Xpress, SlashGear, Diabetes Care
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka