Jos olet appelsiinimehun ystävä, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millaisen mehun valitset. Valinnalla on useita vaikutuksia terveyteesi torontolaistutkimuksen mukaan.
Torontolaisen Metropolitan yliopiston tutkijat vertasivat 100-prosenttisen appelsiinimehun eli täysmehun, sokeroidun appelsiinimehun ja veden juomisen vaikutuksia aikuisten ruokahaluun, syödyn ruoan määrään ja glykeemiseen vasteeseen.
Glykeeminen vaste kuvaa hiilihydraattien imeytymisnopeutta sekä vaikutusta verensokeriin ja insuliinineritykseen.
Nutrients-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin myös juomiin liittyviä tunteita ja aistiominaisuuksia, kertoo Fox News.
Lue myös: Lääkäri määräsi hedelmiä ja vihanneksia "reseptillä" – millaiset olivat vaikutukset?
Tutkimuksen rahoitti The Florida Department of Citrus (FDOC), joka on on Floridan hallituksen virasto, joka vastaa Floridan sitrushedelmäteollisuuden markkinoinnista, tutkimuksesta ja sääntelystä.
Tutkimuksessa 36 normaalipainoista aikuista pyydettiin juomaan joko 100-prosenttista appelsiinimehua, sokeroitua appelsiinijuomaa tai vettä ennen ateriaa.
Tutkijat havaitsivat, että ne osallistujat, jotka joivat täysmehua, söivät pienempiä annoksia ja saivat näin ollen vähemmän energiaa kuin ne, jotka joivat sokeroitua appelsiinijuomaa, kertoo Fox News.
Täysmehun kalorikompensaatio oli 83 prosenttia, kun taas appelsiinijuoman oli –25 prosenttia. Kalorikompensaatiolla tarkoitetaan energiansaannin säätelyä aiemmin syötyjen kalorien ja kulutuksen mukaan, kertoo National Institutes of Health.
Lue myös: Suomalainen sortuu usein väärään leipärasvavalintaan
Positiivinen vaikutus koko päivän verensokeriarvoon
100-prosenttisen appelsiinimehun ja sokeroidun juoman välillä ei ollut merkittävää eroa keskimääräiseen ruokahaluun, mutta verensokeriarvot olivat matalammalla osallistujien juotua 100-prosenttista appelsiinimehua kuin sokeroitua appelsiinijuomaa, kertoo Fox News.
Loppupäivän verensokeripitoisuudet olivat alhaisemmat 100-prosenttisen appelsiinimehun jälkeen verrattuna appelsiinijuomaan ja jopa veteen.
Johtopäätöksenä voidaan todeta, että 100-prosenttisen appelsiinimehun nauttiminen ennen ateriaa johti korkeampaan kalorikompensaatioon, pienempään päivittäiseen energian saantiin ja alhaisempiin veren glukoosipitoisuuksiin verrattuna sokeroituun appelsiinijuomaan, kirjoittavat tutkijat.
Lue myös: "Maa on täynnä ihmisiä, jotka ajattelevat, ettei banaania saisi syödä" – ravitsemusasiantuntijat ottavat kantaa herkkulakkoihin
Appelsiinin flavonoidit hidastavat sokerin sulamista ja imeytymistä
– Vaikka useat ruokavalio-ohjeet suosittelevat vähentämään sokerin käyttöä kaikista lähteistä, tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että 100-prosenttinen appelsiinimehu voi olla hyödyllistä, kertoo tutkimuksen toinen kirjoittaja, ravitsemusfysiologian apulaisprofessori Nick Bellissimo, Fox Newsille.
– 100-prosenttinen appelsiinimehu muistuttaa sokerilla makeutettuja juomia siinä mielessä, että se sisältää vapaita sokereita, mutta sen lisäksi se sisältää myös C-vitamiinia ja flavonoideja.
Lue myös: Suomalaiset syövät liian vähän ravintokuituja, ja osalla ikäluokista tätä voi selittää ruoan monipuolistunut tarjonta
Tutkijoiden hypoteesi oli, että appelsiinimehun flavonoidit hidastavat sokerin sulamista ja imeytymistä, kertoo Fox News.
– Siksi 100-prosenttinen appelsiinimehu ei aiheuta samanlaista verensokeripiikkiä kuin sokeroitu juoma, Bellissimo selittää.
– Mielenkiintoista on, että appelsiinimehusta saatu energia kompensoitui seuraavalla aterialla. Toisin sanoen osallistujat söivät juomansa appelsiinimehun sisältämien kalorien verran vähemmän lounasta. Ne osallistujat, jotka joivat sokeroituja juomia puolestaan söivät suuremman määrän kaloreita lounaalla.
Bellissimo vahvistaa, että tämä vaikutus energian saantiin ja glykeemiseen vasteeseen pysyi loppupäivän.
– Appelsiinimehua nauttivat osallistujat nauttivat vähemmän kaloreita, koska he söivät vähemmän hiilihydraatteja. Pienellä määrällä appelsiinia voi siis olla pitkäaikaisia vaikutuksia päivään.
Lue myös: Yksi leivän hyöty mennyt monelta ohi: "Harva muistaa tai tietääkään"
Ravitsemusterapeutti: lisää mehun sekaan vettä
Ravitsemusterapeutti Ilana Muhlsteinin mukaan tutkimuksen tärkein löytö on tieto siitä, että veren glukoosipitoisuudet olivat alhaisemmat 100-prosenttisen appelsiinimehun jälkeen verrattuna appelsiinijuomaan, joka sisälsi saman verran kaloreita, mutta jossa oli lisättyä sokeria.
– Se osoittaa, että elimistö pystyy tunnistamaan eron luonnollisten sokereiden ja lisättyjen sokereiden välillä, Muhlstein kommentoi Fox Newsille.
– Ravitsemusterapeuttina suosittelen ruokajuomaksi vettä, sillä se on tärkeässä roolissa verensokerin laskijana, mutta jos aterian yhteydessä haluaa nauttia appelsiinimehua, suosittelen valitsemaan 100-prosenttisen mehun ja lisäämään joukkoon vettä, jolloin vaikutukset verensokeriarvoihin ovat entistä paremmat, Muhlstein vinkkaa.
Tutkimuksella on eri viesti verrattuna aiemmin julkaistuun meta-analyysiin. Sen mukaan täysmehu aamuisin voi saada painon nousemaan.