Huomasitko? Sesonkiherkkua on nyt tarjolla ämpärikaupalla
MTV Uutisten havaintojen mukaan nyt näyttäisi kasvavan oikein runsaasti kirsikkaa. Myös sosiaalisessa mediassa on raportoitu erityisen isoista kirsikkasaaliista.
Puutarhaliitto ry:n toimitusjohtaja Timo Taulavuori vahvistaa, että tänä kesänä kirsikkaa näyttäisi olevan kerättävänä paljon tavanomaista enemmän.
– Kirsikat ovat herkullisia ja niistä kannattaa nyt nauttia, kun niitä saa ihan omasta takaa! hän tuumaa.
Kasvuolosuhteet suosivat
Taulavuori arvioi, että syynä ovat olleet suotuisat kasvuolosuhteet. Viime syksy ja etenkin syyskuu oli otollinen kirsikankukkasilmujen kehittymiselle eikä talvikaan tuhonnut niitä.
– Lämmin syyskuu on varmaan ollut todella otollinen. Kukkasilmuja muodostui ja kasvi ehti valmistautua talveen.
Kirsikan kukinnan aikaan toukokuussa sää oli poikkeuksellisen hyvä pölyttäjien ja kirsikan ensikehittymisen kannalta, jolloin kukat pölyttyivät hyvin.
– Ei ollut tuulista ja sateista vaan lämmintä ja aurinkoista. Lämmin ja poutainen sää jatkui pitkään.
Kun tämän jälkeen saatiin vielä vettä, ei tapahtunut niin sanottua abortoitumista. Taulavuori kertoo, että kuivalla ja hyvin tuulisella säällä usein osa raakileista putoaa.
Hyvä vaihe syklissä?
Taulavuori lisää, että monet hedelmäpuut kukkivat ja tuottavat satoa syklisesti. Parin kolmen vuoden välein saadaan usein isompi sato ja välissä on myös niin sanotusti laihempia vuosia. Nyt on saattanut olla menossa hyvä vaihe.
Myös ilmastonlämpeneminen on saattanut osaltaan vaikuttaa. Taulavuori kertoo, että kirsikkaa on alkanut kasvaa Suomessa enemmän ja pohjoisempana kuin aiemmin.
Katso myös video: Vinkit mansikoiden pakastamiseen ja mansikkaherkkuun
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka