Tiesitkö tämän kirsikoista? Monenlaisia terveyshyötyjä

Tiesitkö, että kirsikoilla on monenlaisia terveyshyötyjä?

Moni on huomannut tämän vuoden mainion kirsikkasadon. Kirsikoista kannattaakin nauttia niiden lukuisten terveyshyötyjen vuoksi.

Karkeasti sanoen kirsikat voi jakaa kahteen hapankirsikoihin ja imeläkirsikoihin. Kaikki lajikkeet ovat ravitsevia, täynnä kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita, Healthline- ja Health-sivustot kertovat.

Kirsikoiden on havaittu olevan hyvä C-vitamiinin, kaliumin, kuitujen ja muiden elimistön tarvitsemien ravintoaineiden lähde.

Antioksidantteja piisaa

Kirsikat ovat täynnä antioksidantteja ja tulehdusta ehkäiseviä yhdisteitä. Ne voivat vähentää kroonisten sairauksien riskiä ja edistää terveyttä yleisesti.

Hyvää sydämelle

Kirsikat sisältävät runsaasti ravintoaineita ja yhdisteitä, joiden tiedetään edistävän sydämen terveyttä. Niissä on esimerkiksi kaliumia ja polyfenoli-antioksidantteja.

Unen laatu voi parantua

Kirsikoiden on havaittu voivan parantaa unenlaatua. Tähän saattaa olla syynä esimerkiksi se, että kirsikat sisältävät luonnostaan melatoniinia.

Voi auttaa toipumaan treenistä

Lisäksi etenkin kirsikkaa sisältävien tuotteiden, kuten mehun, on havaittu voivan auttaa parantavan urheilusuoritusta ja vähentävän treenaamisen jälkeistä lihaskipua, kertoo Healthline. 

Tällainen havainto saatiin eräässä tutkimuksessa hapankirsikkamehun kohdalla. Syyn arveltiin liittyvän kirsikan antioksidantteihin ja tulehdusta ehkäiseviin vaikutuksiin.

Muitakin hyviä ominaisuuksia

Health-sivusto lisää listaan sen, että kirsikat ovat vähäkalorisia herkkuja.

Niillä on myös matala glykeeminen indeksi eli ne eivät nosta verensokeria yhtä paljon kuin jotkin toiset ruoka-aineet.

Tutkimuksissa on havaittu myös, että kirsikka voi joillain auttaa pitämään kolesteroliarvot kurissa.

Katso myös video: Aiheuttaako käristetty grilliruoka syöpää?

Aiheuttaako käristetty grilliruoka syöpää? 2:20
Kesäisiä ruokamyyttejä murtaa ravitsemusterapeutti Jonna Heinonen.

Lähteet: Healthline, Health

Lue myös:

    Uusimmat