Kuluttajat saavat jatkossa enemmän tietoa viinien ja viinijuomien sisällöstä.
Viinien 2024 vuosikerroissa tulee näkymään poikkeuksellinen uudistus.
Joulukuussa 2023 voimaan tullut, Euroopan unionin laajuinen säädös koskee EU:n alueella myytävien viinien ja viinijuomien pakkauksia.
8. joulukuuta 2023 voimaan tulleen asetuksen jälkeen tuotettujen viinien etiketistä pitää nimittäin löytyä tieto juoman ravintosisällöstä sekä raaka-ainelista. Tieto voi lukea joko suoraan etiketissä tai olla qr-koodin takana.
Uudistuksen lisäksi viinipakkauksia kehitetään jatkuvasti, jotta niistä saataisiin ympäristöystävällisempiä viinin laatua uhraamatta.
Lue myös: Yllättävä viini nousemassa suosioon Suomessa
Lisää tuotteen läpinäkyvyyttä
Koska uudistus koskee vasta viime joulukuun alun jälkeen tuotettuja viinejä, se tulee näkymään konkreettisesti viinipakkauksissa pikkuhiljaa.
Osa toimijoista on kuitenkin Alkon tuoteviestintäpäällikkö Anri Lindströmin mukaan ottanut käytänteen haltuun jo aikaisemmin ja joistain pakkauksista tiedot saattavat jo löytyäkin.
Hyvinvointitrendi näkyy myös viineissä ja tarkat tiedot ravintosisällöstä vastaavat tätä kysyntää.Shutterstock
Kyseessä on Lindströmin mukaan kaivattu uudistus jo pelkästään läpinäkyvyyden puolesta.
– Halutaan tietää, mitä siellä pullossa on. Veikkaan, että tämä otetaan todella riemumielin vastaan, Lindström toteaa.
Lue myös: Paras valkoviini 2023 on valittu: Riesling, joka on "hinta-laatusuhteeltaan erinomainen löytö"
Erilaiset pakkausvaihtoehdot
Osalle kuluttajista on pinttynyt asenne siitä, että kartonkiin tai muoviin pakatut viinit olisivat vähemmän laadukkaita kuin lasipulloon pakatut.
Vaikka lasipullo onkin toistaiseksi tietyille viinityypeille ainoa vaihtoehto, laadukkaita viinejä löytyy Lindströmin mukaan myös muovi- ja kartonkipakkauksista.
– Viinien kohdalla on hyvä muistaa, että valtaosa viineistä ostetaan tuoreeltaan nautittaviksi. Ei niitä osteta kellariin varastoitavaksi. Suurin osa viineistä, joita ostetaan, nautitaan vähintään viikon sisällä ostohetkestä, Lindström toteaa.
Jos viiniä ei säilytetä yli vuotta, muovipullo, pahvitetra tai hanapakkaus ovat ihan yhtä hyvä vaihtoehtoja laadun näkökulmasta. Ympäristön näkökulmasta ne ovat huomattavasti parempia vaihtoehtoja.Shutterstock
Lasilla on kuitenkin omat hyvät puolensa. Jos viiniä aiotaan esimerkiksi kypsyttää monta vuotta, lasi on ainoa vaihtoehto. Toistaiseksi lasipullo on myös kuohuviineille ainoa vaihtoehto, mutta paine innovoida ja kehittää näkyy Lindströmin mukaan alalla vahvasti.
Esimerkiksi samppanjapullossa on enemmän painetta kuin auton renkaassa. Muovipullo ei yksinkertaisesti saisi pidäteltyä moista nykytekniikalla.
Lue myös: Kaksi kovaa valkkarihaastajaa rieslingille: "Lähtevät jo hyvinkin edullisista hinnoista"
Lue myös: Nämä suositut alkoholijuomat voisivat tulla ruokakauppoihin, jos prosenttiraja nousee kahdeksaan
Katso myös: Mitä teet viinitonkalle, kun juoma loppuu? Älä sorru yleiseen mokaan!
2:19Baarimestari Mikael Karttunen näyttää, miten viinin hanapakkaus tulisi todellisuudessa kierrättää.