Juotko kahvia ruoan jälkeen? Ei kannata – Pippa Laukka kertoo syyn

Pippa Laukka kahvi
Kahvia ei välttämättä kannata hörppiä suoraan ruokailun jälkeen, sillä juoma vaikuttaa raudan imeytymiseen. Shutterstock/MTV

Huomenta Suomessa keskusteltiin viikonloppuna suomalaisten raudansaannista. Omat vinkkinsä rautapitoiseen ruokavalioon antoi Pippa Laukka.

Kuten sisätautilääkäri Esa Soppi viikonloppuna Huomenta Suomessa totesi, raudanpuutetta voisi pitää jo kansantautina. 

Miten rautaa sitten voisi saada ruokavalion kautta? Liha ei suinkaan ole ainoa raudan lähde ja kasvissyöjänäkin pärjää, muistutti liikuntatieteen erikoislääkäri ja tv-kasvo Pippa Laukka Huomenta Suomessa.

"Täysjyvätuotteissa puolet enemmän rautaa kuin punaisessa lihassa"

Tärkeintä on Laukan mukaan ruokavalion kokonaisuus. 

– Täysjyvätuotteissa on itse asiassa puolet enemmän rautaa kuin punaisessa lihassa. Liha on ihan hyvä raudan lähde ja erityisesti hemiraudan lähde, eli se imeytyy todella hyvin.

Hemirauta on suolistossa hyvin imeytyvää rautaa, jota saa nimenomaan eläinperäisistä tuotteista. Kasvipohjainen rauta imeytyy sen sijaan heikommin. 

– Se on se syy, miksi kasvisruokailijalla voi olla ongelmia raudan saannin ja anemisoitumisen kanssa.

Laukan mukaan hemirautaa ja ei-hemirautaa olisi hyvä yhdistellä ruokavaliossa. Kasviperäisissä raaka-aineissa on C-vitamiinia, joka edistää raudan imeytymistä.

Kahvia ei kannata juoda heti ruokailun jälkeen

Laukka myös muistuttaa, että tietyt ruoat estävät raudan imeytymistä. Yleinen virhe on Laukan mukaan se, että ruokailun jälkeen juodaan kahvia tai teetä. 

– Periaatteessa ruokailun jälkeen pitäisi olla kaksi tuntia nauttimatta kahvia tai teetä, koska se heikentää olennaisesti raudan imeytymistä, Laukka muistutti ja jatkoi vielä:

– Toisaalta myös fytaatti, jota on viljatuotteisssa, heikentää ruoassa olevan raudan imeytymistä – kuin myös maitotuotteet, ikävä kyllä.

Mikä olisi sitten optimaalinen rautapitoinen ruoka? Pippa Laukka vinkkasi Huomenta Suomessa rautapitoisen salaatin ohjeen.

Mitkä ruoat ovat hyviä raudanlähteitä? Katso Pippa Laukan haastattelu:

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!