Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin pääsiäiseen vahvasti liittyvistä kananmunista ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäen kanssa.
Ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäkeä voidaan kutsua varsinaiseksi kananmunalähettilääksi, sillä nainen on julkaissut aiheesta kirjankin: Muna - Herkulliset ohjeet kananmunasta. Miksi juuri kananmuna?
– Muna on mieletön raaka-aine! Ei ole toista raaka-ainetta, joka sisältää niin pienessä paketissa lähes kaiken, mitä ihminen tarvitsee, Mansikkamäki toteaa ja lisää kananmunan olevan eläinproteiininlähteistä paras myös hiilijalanjäljen kannalta.
– Jos lähtisi autiolle saarelle, ainoa mitä tarvitsisi ottaa mukaan, olisi muniva kana ja siemenperunoita. Näillä selviytyisi hyvin.
LUE MYÖS: Mahtava tapa nauttia keitetty kananmuna – oletko jo testannut munia ja sotilaita?
Kananmunalla pitkät perinteet
Kananmuna on terveellinen raaka-aine, mutta miksi se yhdistetään niin voimakkaasti pääsiäiseen? Mansikkamäen mukaan syy tähän löytyy ennen pääsiäistä vietetystä pitkästä paastonajasta, jonka aikana kananmunia ei saanut syödä.
– Kanoja kuitenkin oli ja ne munivat, jolloin munia kerääntyi ja niitä oli pääsiäisenä paljon saatavilla. Niitä riitti myös koristeluun.