Hans Välimäki paljastaa syöneensä samaa, tarkasti valmistettua aamupalaa lähes koko ikänsä.
Kananmuna kuuluu keittiömestari Hans Välimäen kertomuksen mukaan niiden raaka-aineiden joukkoon, joihin hän ei kyllästy koskaan.
– On henkilökohtaisesti olemassa sellaisia asioita, joihin en koskaan kyllästy. Yksi tällainen on aamiaiskananmuna. Keitetty kananmuna 4,5 minuuttisena, Välimäki toteaa.
Välimäki kertoo syövänsä munan mieluiten keitettynä, vaikka hän tykkää kyseisestä raaka-aineesta myös muissa muodoissa. Keittoaika on miehen mukaan tarkka.
– Neljä minuuttia on ehkä pikkaisen hieman löysä, viisi minuuttia on siinä rajamailla, mies kertoo tarkasta keittoajasta.
– Sitä on tullut syötyä 47 vuotta, joskus enempi, joskus vähempi. Kyllä 2–3 kertaa viikossa tulee syötyä kananmunaa aamulla tai jossain vaiheessa päivää.
Monikäyttöinen muna on globaali raaka-aine
Mieltymys kananmunaa kohtaan kumpuaa Hans Välimäen mukaan ravintola-alan klassisesta koulutuksesta, jossa kananmuna kuuluu peruspilareihin. Kananmunaa käytetään niin jälkiruokiin kuin suurusteena kastikkeisiin.
Kananmuna on Välimäen mukaan kulmakivi myös aasialaisessa keittiössä, joten kananmunan voidaankin sanoa olevan melko globaali raaka-aine.
– Kananmuna on hieno raaka-aine sen monikäyttöisyyden vuoksi, mutta myös siksi, että se taipuu moneksi.
Toinen asia, johon mies ei kertomansa perusteella kyllästy koskaan, on peruna.
– Sitä on tullut jyystettyä. Ei ole tullut kyllästymisefektiä, Välimäki toteaa.
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.