Moussaka on kotoisaa lohturuokaa parhaimmillaan.
Mehevä kreikkalainen moussaka on monille suomalaisillekin tuttu ruokalaji. Maistuva uuniruoka koostuu perinteisesti kerroksista munakoisoa, jauhelihakastiketta, perunaa sekä valkokastiketta.
Vaikka moussaka onkin muodostunut juuri kreikkalaisen keittiön ikoniksi, ei ruokalaji alun perin ole kreikkalaista alkuperää. Moussakan eri versioita on kokattu kaikkialla Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa ja Balkanin alueella eri nimillä.
Kreikkalaista versiota moussakasta maailmalle levitti ruokakirjailija ja kokki Nicholas Tselementes, kerrotaan muun muassa National Geographicin sivuilla. Hän julkaisi vuonna 1920 ruokakirjan nimeltä Greek Cookery, jossa esiteltiin moussakan lisäksi monia muita perinteisiä kreikkalaisia ruokia. Tselementesin käsissä moussakareseptiin tuli mukaan valkokastike eli bechamel.
Lue myös: Vaihdoimme makaronilaatikosta yhden ainesosan – halvempaa ja "ihan sikahyvää!"
Kapen "pikkasen parempi tamperelainen moussaka"
Suomessa oman versionsa moussakasta on tehnyt muun muassa televisiosta tuttu kokki Kari "Kape" Aihinen. Kape kokkasi moussakaa Kaappaus keittiössä -ojelmassa vuonna 2020.
Jaksossa Kape opasti tamperelaispariskuntaa Roosaa ja Jonia tekemään täydellistä moussakaa helposti. Yksi moussakan työvaiheista oli bechamelkastikkeen valmistaminen. Roosalle ja Jonille tuli yllätyksenä, miten helppoa soosin kokkaaminen olikaan.
Lopuksi uunista putkahti ulos Roosan ja Jonin valmistama erinomainen moussaka.
– Pikkasen parempi tamperelainen moussaka, Kape suitsutti.
Katso resepti: Kari Aihisen "pikkasen parempi tamperelainen moussaka"
Katso myös video: Näin valmistuu Harri Syrjäsen lasagnekeitto
0:50