Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Käyttö kasvanut räjähdysmäisesti! Näistä kasviksista suomalaiset ovat nyt innoissaan

2:08img
Julkaistu 06.05.2018 08:03
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Pavut, inkivääri ja munakoiso kuuluvat niiden kasvisten joukkoon, joita käytetään nykyisin entistä enemmän. Muiden tuotteiden kohdalla kookos- ja kauramaito ovat selviä nousijoita. 

Ruokakauppojen uusi suosikki on appelsiinimehupuristin. Katso videolta kuinka se toimii!

Saarioisten Suuren Kasvisruokakyselyn tuloksena selvisi, että ruokatrendit ovat muuttuneet huimasti muutaman viime vuoden aikana. 

Vuoden 2016 tuloksiin verrattuna suurin muutos on tapahtunut vähärasvaisuuteen liittyvän trendin kohdalla. Kun vielä muutama vuosi sitten ihmiset kiinnittivät hyvin paljon huomiota tuotteiden rasvapitoisuuteen, tällä hetkellä tämä trendi näyttää hiipumisen merkkejä.

jogurtti

Aidot maut ovatr ajaneet vähärasvaisuuden ohitse. 

– Vähärasvaisuuden kohdalla on raju pudotus. Halutaan syödä entistä enemmän aidompaa ruokaa, tästä esimerkkinä kreikkalaiset jogurtit ja voi. Vähärasvainen ruokavalio ei ole enää yhtä kiinnostava, ja sama on havaittavissa myös vähäsuolaisuuden osalta, Mirja Lonka Saarioisilta kertoo tuloksista.

Tätä einesruokaa himoitaan ympäri Suomen – ”nousi suosikiksi kaikkialla, kaikissa ikäryhmissä”

Vähärasvaisten ja -suolaisten tuotteiden menettäessä suosiotaan eniten suosiotaan on puolestaan kasvattanut ravitsemussuosituksia noudattava lautasmalli.

– Lautasmalli on varmaan mennyt perille suomalaisille. Se on melko helppo ja yksinkertainen, ja sitä yhä useampi kertoo noudattavansa.

Kasviksia käytetään yhä monipuolisemmin

Myös yksittäisten raaka-aineiden kohdalla on näkyvissä selviä muutoksia. Tutkimuksessa kävi nimittäin ilmi, että papujen, inkiväärin, linssien, kurkuman ja munakoison säännöllinen käyttö on lisääntynyt merkittävästi, peräti kolmanneksen vuoden 2016 lukuihin verrattuna.

– Tämä kertoo siitä, että kasvisraaka-aineiden käyttö on monipuolistunut ja monelle ne ovat tuttuja raaka-aineita, joita käytetään monipuolisesti joko lisukkeensa tai kasvisruoan valmistukseen, Lonka toteaa.

linssisalaatti kasvisruoka

Linssit ovat sulautuneet osaksi suomalaisten ruokavaliota. 

Nämä kasvikset eivät ole ainoita tuotteita, joiden suosion voidaan sanoa kasvaneen huomattavasti. Kahden vuoden aikana myös kookosmaidon, kauramaidon, hummuksen ja wasabin käyttö on lisääntynyt merkittävästi, Lonka lisää.

Tuoreimmat aiheesta

Vihannekset