Huippukokki ja ravintoloitsija Kim Mikkola laajentaa Kotkot -ravintolaketjuaan Tallinnassa.
Kevättalvella avatun Kotkot ravintolan lisäksi kaupunkiin on tulossa jo toinen samanlainen ravintola, johon haetaan parhaillaan työntekijöitä. Tulevaisuuden suunnitelmissa on laajentaa ketjua myös ympäri Tallinnan asutuskeskuksia. Mikkola isännöi lisäksi Noblessnerin kaupunginosassa Kampai-ravintolaa, jossa työskentelee toistakymmentä Ukrainan sotaa paennutta työntekijää.
Ravintola perustettiin vanhalle sukellusvenetelakalle neljä vuotta sitten, mutta muutaman pop-up kuukauden koejakson jälkeen Mikkola otti koko ravintolan vetääkseen.
Lue myös: "Kaikki on persaukisia ja maa menee ihan päin helvettiä" – Henri Alén kertoo ravintoloiden kimurantista tilanteesta
Michelin -palkittu Mikkola on ollut tyytyväinen Tallinnan tarjoamiin mahdollisuuksiin ja ilmapiiriin. Hän uskookin kaupungin olevan edelläkävijä monessa suhteessa esimerkiksi Helsinkiin verrattuna.
– Täällä on vahva tekemisen meininki niin yrittäjillä kuin työntekijöiltäkin. Asenne on se, että kaikki on mahdollista ja haluan tehdä asioita jotka tehdään mahdollisiksi, hän kuvailee.
Lue myös: Lounasbuffeteissa on yksi iso ongelma Suomessa – ravintola-ammattilainen kertoo karun faktan
"Olin aika ummikko"
Erityisesti Mikkola kehuu leipomoita, joista saa tuoretta tavaraa sunnuntaisinkin heti kello 9 aamulla.
– Pienet asiat voivat nostaa kummasti elämisen tasoa, hän hehkuttaa.
– Keskusteluyhteys viranomaisten ja kaikkien toimijoiden kanssa on erinomainen. Olin aika umikkko Viron suhteen tänne tullessani ja olen edelleenkin nähnyt maasta vain ehkä 20 prosenttia.
– Paljon on vielä tekemättä, Mikkola jatkaa.
Pari viimeistä kuukautta Mikkola on ollut tiiviisiti Viron puolella. Haastatteluun hän saapuu nukuttuaan vain muutaman tunnin. Työpäivä Kampaissa jatkui puoli kolmeen aamulla ja uudelleen hän tuli töihin seitsemäksi.
– Luovuus ja excel ovat hyvää vastapainoa toisilleen, hän naurahtaa.