Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Myynti kuusinkertaistunut lyhyessä ajassa! Suomalaisten suosikiksi kiilannut hedelmä on todellista superruokaa – suosiolla on kuitenkin myös kääntöpuolensa

avokado hedelmä ruokakauppa
Shutterstock
Julkaistu 27.08.2018 13:28

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Monipuolinen avokado on lyhyessä ajassa kiilannut yhdeksi suomalaisten suosikkihedelmistä, eikä suosio näytä laantumisen merkkejä.

VIDEO: Näin avokadon pilkkominen käy kätevästi!

Avokadon nousu yhdeksi suomalaisten suosikkihedelmistä on ollut nopeaa. Vuonna 2017 avokadon myynti kasvoi K-ruokakaupoissa 16 prosenttia. Suomessa tätä niin kutsuttua "hipsterihedelmää" ostetaan suhteellisesti eniten Helsingissä, Espoossa, Raaseporissa ja Kirkkonummella.

– Vuonna 2012 käynnistyneen buumin jälkeen avokadon myynti K-ruokakaupoissa on kuusinkertaistunut, K-ryhmän hedelmien ja marjojen osto- ja myyntipäällikkö Nanette Karttunen kertoo.

LUE MYÖS: Tämän kesän ehdoton suosikki! Alkon trendijuoman myynti hurjassa kasvussa – "mielenkiintoinen tuote"

– Hyviä rasvoja sisältävä hedelmä on todellista superruokaa, ja se sopii monenlaiseen ruoanlaittoon alkupaloista jälkiruokiin tai vaikka voin korvikkeeksi leivän päälle. Tämän kesän trendinä on ollut avokadon grillaus, Karttunen kertoo.

Suosiolla on myös kääntöpuolensa

Suosittu avokado on kuitenkin samalla myös yksi janoisimmista hedelmistä. Hedelmä viihtyy ainoastaan kuivassa maaperässä, mutta vaatii kasvaakseen paljon vettä. Yhden avokadokilon tuottamiseen tarvitaan jopa 400 – 2000 litraa vettä.

Avokadonviljelyn vesijalanjälki ja ympäristövaikutukset ovat nousseet keskusteluun maailmalla ja Suomessa.

avokado avokadon siemenK-ryhmän vastuullissuusjohtajan mukaan suomalaisten vesijalanjäljestä puolet tulee ulkomailta.Shutterstock

K-ryhmä teki kevään ja kesän aikana laajan selvityksen oman avokadonhankintansa vesiriskeistä, jonka perusteella kauppaketju voi jatkossa auttaa kuluttajia tekemään fiksuja ja kestäviä valintoja. Kesällä suurin osa K-ruokakauppojen avokadoista tulee Perusta ja Etelä-Afrikasta, talvella taas esimerkiksi Espanjasta ja Chilestä.

– Avokadon viljelyn vaikutukset vaihtelevat alueittain, ja selvitystyön pohjalta kykenemme jatkossa painottamaan hankintaa yhä vahvemmin alueille, joilla vesiriski on vähäisin, sanoo K-ryhmän vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

Tuoreimmat aiheesta

Ruokakauppa