Myynti kuusinkertaistunut lyhyessä ajassa! Suomalaisten suosikiksi kiilannut hedelmä on todellista superruokaa – suosiolla on kuitenkin myös kääntöpuolensa
Monipuolinen avokado on lyhyessä ajassa kiilannut yhdeksi suomalaisten suosikkihedelmistä, eikä suosio näytä laantumisen merkkejä.
VIDEO: Näin avokadon pilkkominen käy kätevästi!
Avokadon nousu yhdeksi suomalaisten suosikkihedelmistä on ollut nopeaa. Vuonna 2017 avokadon myynti kasvoi K-ruokakaupoissa 16 prosenttia. Suomessa tätä niin kutsuttua "hipsterihedelmää" ostetaan suhteellisesti eniten Helsingissä, Espoossa, Raaseporissa ja Kirkkonummella.
– Vuonna 2012 käynnistyneen buumin jälkeen avokadon myynti K-ruokakaupoissa on kuusinkertaistunut, K-ryhmän hedelmien ja marjojen osto- ja myyntipäällikkö Nanette Karttunen kertoo.
LUE MYÖS: Tämän kesän ehdoton suosikki! Alkon trendijuoman myynti hurjassa kasvussa – "mielenkiintoinen tuote"
– Hyviä rasvoja sisältävä hedelmä on todellista superruokaa, ja se sopii monenlaiseen ruoanlaittoon alkupaloista jälkiruokiin tai vaikka voin korvikkeeksi leivän päälle. Tämän kesän trendinä on ollut avokadon grillaus, Karttunen kertoo.
Suosiolla on myös kääntöpuolensa
Suosittu avokado on kuitenkin samalla myös yksi janoisimmista hedelmistä. Hedelmä viihtyy ainoastaan kuivassa maaperässä, mutta vaatii kasvaakseen paljon vettä. Yhden avokadokilon tuottamiseen tarvitaan jopa 400 – 2000 litraa vettä.
Avokadonviljelyn vesijalanjälki ja ympäristövaikutukset ovat nousseet keskusteluun maailmalla ja Suomessa.
K-ryhmä teki kevään ja kesän aikana laajan selvityksen oman avokadonhankintansa vesiriskeistä, jonka perusteella kauppaketju voi jatkossa auttaa kuluttajia tekemään fiksuja ja kestäviä valintoja. Kesällä suurin osa K-ruokakauppojen avokadoista tulee Perusta ja Etelä-Afrikasta, talvella taas esimerkiksi Espanjasta ja Chilestä.
– Avokadon viljelyn vaikutukset vaihtelevat alueittain, ja selvitystyön pohjalta kykenemme jatkossa painottamaan hankintaa yhä vahvemmin alueille, joilla vesiriski on vähäisin, sanoo K-ryhmän vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka