Lentokoneruoalle on tänä päivänä hyvin tarkat vaatimukset, mutta vuosia sitten lennoilla herkuteltiin arvostetuimpia ruokalajeja – ilman nykypäivän rajoituksia.
Tänä päivänä kustannuksia lasketaan hyvin tarkkaan kaikessa – myös lentokoneessa tarjoiltavien ruokien suunnittelussa. Näin ei ole kuitenkaan aina ollut. Useille eri lentoyhtiöille aterioita valmistavan LSG Sky Chefs -lentokoneruokatehtaan tuotekehitysjohtaja Juha Stenholm kertoi Makuja.fi:lle, millaisia herkkuja lennoilla on vuosia sitten tarjoiltu.
– Aikoinaan, kun lentäminenkin oli käytännössä vain rikkaiden huvia, niin silloin tarjoilukin oli sen mukaista. Sillä ei ollut hirveästi rajoja sillä hommalla, Stenholm toteaa.
Kilokaupalla kaviaaria ja savuahvenpateesta keitettyä lientä
Nykyään lennoilla tarjottavien ruoka-aineiden raaka-aineet mitataan äärimmäisen tarkkaan. Vuosia sitten koneissa saattettiin tarjoilla vaikkapa kilokaupalla arvokasta kaviaaria.
– Muistan näitä nähneeni, että kun kaviaari lähti koneeseen, niin se mitattiin kiloissa eikä grammoissa, Stenholm kertoo.
Matkustajien himo kalliisiin herkkuihin sai tuolloin jo liioiteltuja piirteitä. Tavallisia luista ja ruodoista keitettäviä liemiä saatettiin keittää kultavuosien aikaan suoraan arvokkaasta pateesta.
– Pääsimme helpolla, kun teimme savuahvenliemen suoraan savuahvenpateesta. Silloin ei tarvinnut rippeitä keitellä, Stenholm muistelee.
– Hyvää siitä tuli, Stenholm nauraa.
Katso videolta, kuinka lämpimät ruoat valmistetaan lentokoneeseen!
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.